Geheel in lijn met de trend naar minder versnellingen, heeft Sram een speciale aandrijfgroep ontwikkeld voor het downhillsegment. De brandnieuwe X01 DH is een doorontwikkeling van de bekende XX1 en X01 11-speed aandrijfunits voor crosscountry- en endurogebruik. Opvallend is dat de uitgangspunten van de 1X-serie nog eens verder zijn uitgediept. Dat betekent een nog eenvoudiger set-up, solide schakelprestaties en nog minder versnellingen! De DH-versie wordt namelijk geleverd in een opvallende 7- en 10-speed configuratie!

De nieuwe Mini Block X-Dome 7-speed cassette heeft een bereik van 10 tot 24 tanden met een regelmatig oplopende vertanding (10-12-14-16-18-21-24). De X-Dome 7-speed is gebouwd voor de XD-driver body die al eerder was ontwikkeld voor de andere 1X-groepen. Door de compactheid is deze 7-speed cassette op dit moment de allerlichtste cassette op de markt. Bovendien kun je simpelweg sneller schakelen tussen de hoogste en de laagste tandwielen, omdat er minder tandwieltjes in de cassette zitten. Dat kan zeker bij downhill net het verschil maken, maar het zal ons niet verbazen dat ook xc-piloten met deze cassette op pad gaan. De nieuwe cassette heeft dezelfde ‘spacing’ tussen de tandwieltjes als de overige 1X-onderdelen, dus hij kan met dezelfde X-Sync-ketting worden gereden. Voor de aansturing is een speciale 7-speed shifter ontwikkeld: de X01DH Trigger. Voor het uitvoeren van de feitelijke schakelbeweging is een 7-speed X-Horizon achterderailleur ontwikkeld. X-Horizon betekent dat de derailleur alleen in horizontale richting beweegt en een constante afstand tot de cassette heeft. Daardoor worden de verticale bewegingen van de kooi – die bij downhillbikes met veel veerweg kunnen zorgen voor ‘ghost shifting’ – geëlimineerd.

Naast de revolutionaire 7-speed aandrijving komt Sram ook met een 10-speed variant van de DH-groep, waarbij gebruikgemaakt wordt van de bekende PG1070 10-speed cassette, de ’oude’ 10-speed Trigger en 10-speed Gripshift-draaischakelaar en een aangepaste X-Horizon 10-speed derailleur met Exact Actuation (andere kabel-pull). De complete X01 DH 7-speed groep zal afhankelijk van de uitvoering (BB30 of GXP-bracket) net iets meer of minder dan 1000 euro gaan kosten. De 10-speed versie zal iets goedkoper zijn, omdat de onderdelen deels compatibel zijn met al bestaande technologie.