500% versnellingsbereik, zo nu weet je meteen wat je kunt verwachten van de nieuwe aandrijflijn van Sram, Eagle. Sram introduceerde als eerste een speciaal gebouwde 1x-aandrijflijn en is absoluut toonaangevend in 1x technologie en innovatie. Met de Eagle™ Technology gaat Sram vandaag nog een stap verder.

De nieuwe XX1 en X01 drivetrains met Eagle™ Technology verfijnt de aandrijflijn nog verder. Eagle™ Technology betekent een drivetrain die soepeler, eenvoudiger, duurzamer en stiller is dan alles waarmee je ooit hebt gereden. Tel daarbij het immense verzetsbereik van de Eagle, het grootste versnellingsbereik ooit op een 1x systeem, op en je krijgt een aandrijflijn die op zijn minst de wenkbrauwen doet fronsen.

XX1 Eagle

De nieuwe XX1 Eagle™ aandrijflijn is zo gebouwd dat deze zijn werk altijd soepel, stil, nauwkeurig en gebruiksvriendelijk uitvoert. De voor het crosscountry-werk geoptimaliseerde drivetrain combineert technologische voortgang van de nieuwste generatie SRAM 1x-drivetrain met lichtgewicht materialen. Dankzij een groter bereik van 500 procent biedt de XX1 Eagle nog soepeler en nauwkeuriger schakelen en een grotere duurzaamheid voor langdurige prestaties. Zo kun je langer rijden in de door jou gewenste versnelling.

XX1 Eagle ketting

Ogenschijnlijk is de buitenkant normaal, maar de techniek binnen in dit ongelooflijke nieuwe kettingontwerp maakt een verzetsbereik mogelijk dat tot nu alleen bij aandrijflijnen met twee kettingbladen kon worden gerealiseerd. De kettingschakels van de Eagle™ hebben een gladde ronding zonder scherpe randen waardoor ze geruislozer zijn en beduidend minder wrijving en slijtage ondervinden op kettingbladen en cassettetandwielen. Dit ontwerp maakt ook een plattere plaat mogelijk met als resultaat een strakkere bouw van de ketting en een grotere algemene sterkte. HARD CHROME™ technologie zorgt ervoor dat de ketting langer maximaal blijft presteren. Een coating van Titanium Nitride op de Gold en Black modellen vermindert corrosie en reduceert nogmaals wrijving.

XG Eagle cassette

Het laatste stukje argumentatie over de voordelen van een voorderailleur op een mountainbike kan nu ook officieel ten grave. Deze 12-speed cassette met 10 tot 50 tanden biedt een optimaal 500% verzetsbereik en is aanzienlijk lichter dan 2x systemen. Hij is gebaseerd op de X-Dome™ architectuur die, zoals onafhankelijke tests uitwijzen, de sterkste cassettes op de markt oplevert.

XX1 Eagle-crankstel

Het compleet nieuwe XX1 Eagle™ crankstel is het lichtste, stijfste en sterkste op de markt. Dankzij een speciale, holle binnenarchitectuur en een Carbon Tuned™ lay-up wordt een lichtgewicht crankstel gemaakt dat perfect geschikt is voor de moderne mountainbiker en racefietser die soepel een hoog vermogen wil afgeven.

XX1 Eagle-achterderailleur

Deze nieuwe derailleur is niet alleen het antwoord op de behoefte van de Eagle™ drivetrain aan een grotere capaciteit, maar ook de volgende stap in de evolutie van het 1x-specifieke X-Horizon-design. Het grotere 14-tands X-Sync onderste derailleurwieltje biedt ruimte voor een 10 tot 50-tands cassette in dit relatieve compacte ontwerp en levert een bijdrage aan Eagle’s soepele trapgevoel. De nieuwe Type-3 Roller Bearing Clutch biedt een egalere koppelkromme waardoor werking en gevoel stiller en gelijkmatiger zijn. De Cage Lock is iets naar achteren en uit de weg geplaatst ter bescherming en een opnieuw ontworpen en robuuste bevestiging zorgt voor een verdere verbetering van de prestaties en duurzaamheid van de Eagle-achterderailleur.

XX1 Eagle-Triggershifter

De XX1 Eagle X-Actuation-triggershifter is perfect weggewerkt onder het stuur en vormt het zenuwcentrum van de Eagle-drivetrain. Het binnenwerk is heringericht voor een twaalfde versnelling en verbeterd voor een beter triggergevoel, meer precisie en duurzaamheid.

XX1 Eagle-Gripshift

De nieuwe XX1 Eagle-Gripshift houdt de traditie hoog van eenvoudiger, beter en gebruiksvriendelijker schakelen. De nieuwe XX1 Eagle-Gripshift heeft een nieuw, robuust binnenwerk waardoor hij duurzamer is en nog nauwkeuriger schakelt.

Eagle-kettingblad

De radicaal nieuwe uitstraling van het X-Sync 2 Eagle-kettingblad is het directe gevolg van nauwkeurige analyses die SRAM drivetraintechnici hebben gemaakt van de prestaties en slijtage-karakteristieken van duizenden X-Sync-kettingbladen. De langere tandshape is ontworpen om naadloos samen te werken met de nieuwe Eagle-ketting, deze daarbij beter op zijn plek te houden en de pedalen efficiënter met minder wrijving, geluid en slijtage rond te laten draaien.

Naast de XX1 Eagle komt er eveneens X01 Eagle op de markt. Gebruikte technologieën hiervan zijn vergelijkbaar aan de XX1.