Het aandeel van e-mountainbikes neemt gestaag toe. Na Steps van Shimano komt Sram nu ook met een aandrijflijn en remmen, specifiek voor gebruik op e-mountainbikes. De Sram EX1-groep komt -volgens Sram althans – in de buurt van de perfecte aandrijving.

Alles binnen het EX1-systeem draait om een nieuwe E-Block-cassette. Opvallend is het grote bereik van de cassette. In acht tandwielen, gaande van 11 tot 48 tandjes, levert dat een bereik van 436% op. Volgens Sram het ideale bereik voor een e-mtb. De stappen tussen de acht versnellingen zijn relatief groot. Met de nieuwe EX1-shifter kun je slechts een versnelling per beweging uitvoeren. Hiermee verhoogt de levensduur van batterij en componenten. De E-Block-cassette is gemaakt van gehard staal en is smaller dan een standaard 10 of 11-speed cassette. Hierdoor behoud je een rechtere kettinglijn over het gehele bereik. De ketting werd daarbovenop sterker gemaakt. De idee daarachter is eenvoudig: op een e-mtb schakelt de rijder meestal wanneer hij aan een hoog koppel in lage cadans rijdt. Dat vraagt enorme krachten op de ketting. De E-Block-cassette maakt gebruik van een normaal freewheel.

Het X-Horizon-systeem dat we kennen van de XX1- en XO1-derailleurs wordt verder gebruikt op de EX1-derailleur. Uiteraard werden kooi en hoek zo hertekend dat die overweg kunnen met 48 tandjes.

Het EX1-crankstel is compatibel met Bosch-, Brose- en Yamaha-middenmotoren, is licht van gewicht, duurzaam en stijf. De tandwielen hebben dezelfde X-Sync-technologie als de 1x-aandrijving bij Sram en zijn verkrijgbaar met 14, 16 of 18 tanden.

Guide RE

De Sram Guide-remmen zijn niet nieuw, ze staan voor uitstekend remvermogen en goede doseerbaarheid. De Guide RE is een geoptimaliseerd remsysteem voor de e-mountainbikes. Dat betekent dat de remmen geschikt zijn voor de hogere gemiddelde snelheid, de grotere massa en de zwaardere belasting door het gebruik van een motor met accu. De Guide RE combineert Sram’s beproefde Guide R-hendelsysteem met een krachtige vier-zuiger remklauw, afgeleid van de gravity georiënteerde Code-remmen. Guide RE betekent totale, bruikbare controle.