Latex met extra lekstoppers

We kennen Squirt al langer in het fietswereldje. Het merk staat bekend om zijn kettingwaxproducten die bijzonder efficiënt zijn en geen zwarte smurrie achterlaten op je ketting. De fabrikant heeft nu opnieuw een leuk ‘wit goedje’ op de markt gebracht onder de naam Squirt Seal met BeadBlock

Het product bestaat uit een ammonia vrije latex met natuurlijke microvezels. Daarbij worden BeadBlock deeltjes gevoegd om het geheel een lekdichtende capaciteit te geven. Samen zorgen ze ervoor dat gaten tot zes millimeter gedicht kunnen worden met een versterkte rubberen plug. De werking ervan vindt plaats onder druk. Terwijl de latex stolt wanneer hij onder druk door het gat geperst wordt zorgen de BeadBlock deeltjes samen met de microfibers uit de latex voor een mechanische ‘stop’.

Het product werd door Squirt ontworpen om het vastplakken van de zijwanden en corrosie tegen te gaan zodat de tubeless montage van de wielen langer mee kan gaan. De fabrikant geeft een gebruikstemperatuur op tussen de -20 en 40 graden Celsius en kan daarmee voor zowat heel Europa jaar in jaar uit gebruikt worden. Het product is geproduceerd in Zuid-Afrika en is biologisch afbreekbaar in de omstandigheden waarin we het gebruiken. Daarnaast zijn de grote componenten uit de samenstelling chemisch niet gevaarlijk. Squirt adviseert wel om oogbescherming te gebruiken, om zo irritatie te voorkomen.

Het product is eenvoudig in gebruik, op de grote bus latex staat een indicatieschaal per 125ml. Je voegt de benodigde hoeveelheid product toe op basis van de gebruikte bandenmaat. Daarna voeg je er een ‘dopje’ BeadBlocks aan toe, die apart bijgesloten zit in een klein busje. Even de band terug volledig rond leggen, het ventiel naar boven en de band op druk zetten, tot de hieldraad weer helemaal in het velgbed zit. Zoals steeds bij dergelijke producten wordt er door Squirt aangegeven dat er bij nieuwe banden wel wat product kan opgenomen worden door de poreusheid van het rubber. Dat viel bij de door ons gebruikte Schwalbe Racing Ralph en Ray goed mee en was verwaarloosbaar.

Het product zorgde haast onmiddellijk voor een luchtdicht geheel en tot op heden hebben we nog niet op de velg gestaan. We gaan controleren hoe lang het product vloeibaar blijft in onze banden. Bij andere geteste producten zitten we na een maand of vijf à zes meestal al met opgedroogde stukken tegen de zijwanden of soms zelfs verkorreling.

Squirt brengt de Squirt Seal met BeadBlocks in 150ml, 1000ml en 5000ml. De prijs voor een bus van 1000ml zit rond 30 euro, terwijl een bus van 5000ml 100 euro kost.