Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober organiseren Natuurmonumenten, Specialized en fietsclubs de Pedaleur en TC de Liemers een tweedaags mountainbike-evenement in het Montferland. Op zaterdag neem je een kijkje in het Europese hoofdkantoor en de werkplaats van Specialized, gevolgd door een uitdagende MTB-tocht in het donker. Zondag is er een toertocht door het prachtige heuvelachtige landschap van de Achterhoek.

Het decor voor dit avontuurlijke fietsweekend is het Montferland, een uitgestrekt bos met pittige heuvels waar een van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland ligt. Natuurmonumenten onderhoudt deze route samen met vrijwilligers van fietsclubs de Pedaleur en TC de Liemers, die elk jaar in het eerste weekend van oktober de een toertocht door Montferland organiseren. Dit jaar gaat daar een bijzonder mountainbike-evenement aan vooraf bij het Europese hoofdkantoor van Specialized in ‘s-Heerenberg met een nachtelijke tocht. Dit evenement is speciaal voor houders van een Natuurmonumenten MTB-vergunning.

Beheerder Evert Kock van Natuurmonumenten is de bedenker van deze bijzondere samenwerking: “Dit evenement is niet alleen mooi voor mountainbikers, maar ook voor de natuur! Een deel van het inschrijfgeld voor beide tochten gaat namelijk naar het behoud van dit heuvelachtige landschap met prachtige bossen en akkers vol bloemen. Zo kunnen we daar allemaal van blijven genieten.”

Ook Specialized is erg enthousiast over de samenwerking rondom de Nightride en het event op hun kantoor in ‘s-Heerenberg. “Op deze manier kunnen we bijdragen aan de kwaliteit van mountainbikeroutes en de natuur rondom de routes,” aldus Peter Kraaijvanger van Specialized. “Hiermee geven we invulling aan onze samenwerking met Natuurmonumenten waarbij we samen met lokale mountainbike communities streven naar verbetering van de faciliteiten voor mountainbikers en zorg dragen voor de natuur”.

Natuurmonumenten beheert meer dan 200 kilometer aan mountainbikeroutes. Voor de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en het Bergherbos in Montferland is een vergunning verplicht. De prijs van een vergunning bedraagt 12 euro per jaar. Met de opbrengst hiervan onderhouden we de paden, de natuur rondom de paden en ontwikkelen we nieuwe routes. Vergunningen kunnen online gekocht worden via de webshop of bestaande verkooppunten.

Programma

Zaterdag 1 oktober

17.00 uur: event bij Specialized

Presentatie van de nieuwste snufjes op mountainbikegebied, rondleidingen door het hoofdkantoor en de werkplaats van Specialized, workshop voor kinderen en innovatieve fietsenmakers geven praktische tips. Boswachters vertellen je alles over de mountainbikeroutes bij Natuurmonumenten.

19.00 uur: Start Specialized Nightride

Aansluitend vindt bij het hoofdkantoor van Specialized een avontuurlijke tocht plaats in het donker. De route loopt over een speciaal uitgezet mountainbikeparkoers van dertig kilometer.

Zondag 2 oktober

9.00 uur: Wielerhuis de Pedaleur Montferlandtocht

Met afstanden van 30, 40 of 55 kilometer door de glooiende bossen van Montferland.

Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten.