Ingetogen toppers

Geen S-works XC7, maar wel de S-worksRecon. De nieuwe naam moet de nieuwste mountainbike topschoen uit het gamma van Specialized op de markt zetten. Omdat er tegenwoordig niet alleen cross-country rijders maar ook cyclocrossers en gravelrijders onderweg zijn met mountainbikeschoenen, werd het voor de Amerikanen tijd om de naam algemener te maken. De prachtige carbon onderzijde blijft nagenoeg ongewijzigd, maar krijgt een volledig herbekeken bovenkant.

Zoals hierboven al aangegeven laat Specialized de prachtig afgewerkte carbon schoenzool zo goed als ongewijzigd. Zo goed als, zeggen we omdat ze de twee steunpunten aan de linker en rechterzijde van het gemonteerde schoenplaatje iets hoger gemaakt hebben. Hierdoor zit het schoenplaatje vaster in de pedaal en blijft de voet ergonomisch beter gepositioneerd. Nog steeds met dezelfde stijfheidsindex van dertien, zou het puur op dit getal gebaseerd veruit de stijfste carbon zool uit ons testgezelschap zijn. Gevoelsmatig voel je op het pedaal echter geen verschil meer tussen bijvoorbeeld de Scottschoen met stijfheidsindex 10 en deze Specialized.

Aan de bovenzijde zien we dezelfde Specialized-specifieke Boa S3 sluiting die we ook al op de wegschoen zagen. Met deze Boa kan de schoen drukpuntvrij nog fijner aangespannen en gelost worden. We vervingen onze Boa’s op de vorige S-works XC6 schoen snel en makkelijk onder levenslange garantie en ondervonden nog geen problemen met de nieuwe S3’s op de Recon. Jammer genoeg is er met deze Boa geen ‘quick-release’-optie mogelijk en moet je ze helemaal losdraaien om de schoen uit te doen.

Het stevige Dyneema materiaal van de bovenschoen zorgt voor een stijve doch comfortabele omsluiting van de voet en optimaliseert de krachtoverbrenging. Zoals het vorige model zien we ook hier een verstevigde ‘PadLock‘ hielconstructie om je hiel op zijn plaats te houden. Ook de bumper, om je tenen te beschermen, werd meegenomen uit de XC6.

We zijn enorm blij met de verdikking die Specialized aanbracht op de tong en in de top van het hielstuk. We hebben de oude nooit echt als oncomfortabel ervaren, maar nu we hieraan gewend zijn geraakt, willen we niet meer terug. De oude schoen was al lekker om de voet, maar dat kon blijkbaar toch nog beter.

We zijn wederom onderweg met absoluut topmateriaal, tegen een stevige prijs van 349,90 euro. Naast onze zwarte uitvoering is hij ook verkrijgbaar in het rood. De halve maatvoeringen zijn gezien het prijskaartje mooi om te zien. Je wilt natuurlijk een perfect passende schoen voor dat bedrag.

De nieuwe generatie topschoenen streeft duidelijk naar een optimale combinatie van prestatie en comfort, Specialized heeft die alvast gevonden.

www.specialized.com