Je achterste is een redelijk belangrijk onderdeel bij het fietsen. Problemen met je zitwerk tijdens het mountainbiken kunnen heel, heel vervelend zijn. De bijnaam van de ziekenboeg in de Cape Epic heet niet voor niets ‘the bum clinic‘. Om dergelijke problemen te voorkomen kun je maar beter zorgen voor ultiem zitgenot en naast een goede bibshort is een fijn zadel een must. Specialized doet een duit in het zakje met de S-Works Mirror. Het speciale aan het zadel? Het is een 3D print. En niet zomaar een 3D print, maar één die samen met het bedrijf Carbon is ontwikkeld. Het proces is Digital Light Synthesis gedoopt en die technologie maakt het mogelijk om in het zadel met verschillende hardheden te werken, binnen één structuur. Iets wat enorm ingewikkeld is bij traditionele methoden om een zadel te maken.

Het zadel oogt zonder enige twijfel speciaal. De open structuur, verbonden met talloze bruggetjes, voelt bij de eerste aanrakingwel erg zacht aan. De polymeren, die samen een structuur vormen van 14.000 stukken die op 7799 punten aan elkaar verbonden zijn, blijken echter een prima steun te bieden. Het zadel voelt comfortabel, zonder ook maar op enig moment té zacht te worden. Wel komt er zo nu en dan wat geluid uit de rails (of het frame?) van het zadel. Voor onze eigen MTB tochtjes heeft het zadel zijn plaats verdiend, perfect passend bij het zitvlak van deze redacteur.

Qua looks is het even wennen, high-tech ziet het er zeker uit. De rails is volledig opgetrokken uit carbon. Oh, maar bereid je wel vast voor op een flinke poetsbeurt na een modderritje. Het Mirror zadel is te krijgen in 143 of 155mm brede versies. Ons 143mm model brengt 193 gram op de weegschaal.

Specialized.com

€ 399,90