S-Works is de typering van het Amerikaanse Specialized voor het allerbeste uit haar rangen. Met de S-Works 6 XC-schoen bracht ze een nieuwe versie van haar topschoen op de markt. We kregen een paar opgestuurd voor een langere test en gingen aan de slag.

Met 350 euro per paar zijn deze schoenen allesbehalve goedkoop. Samen met een aantal andere merken heeft Specialized gewoon een ‘no compromise’ schoen in haar rangen om het beste te kunnen leveren aan hun veeleisende teamrijders en degenen die met het beste van het beste willen rondrijden. Waarom kosten ze nu zoveel, vraag je je al snel af. Als je ze simpelweg ontleedt, ben je daar al achter. Eigenlijk is deze S-Works 6 XC schoen zowat een S-Works road versie met een andere zool. De bovenzijde van de schoen bestaat uit twee delen. De voorkant is een geperforeerde synthetische microvezel die zacht is en een beetje meegeeft. De achterzijde is compleet iets anders. Deze stevige stretchvrije Dyneema Cubic Tech heeft directionele vezels om zo je voet stevig vast te houden voor maximale krachtoverbrenging. Voeg daar de PadLock gegoten hielvorm aan toe en je hiel zal strak vastgehouden worden in de schoen.

Door deze supertechnische toepassing van materialen om de maximale krachtoverbrenging te creëren, verwacht je misschien niet meteen het hoogste comfort. Dan moet je de schoenen snel eens om je voeten doen. Comfort was namelijk deel twee van het verhaal bij de ontwikkeling. Ondanks de vrij dunne opgevulde geperforeerde tong wordt er geen extra druk op de wreef gezet door de aangespannen boadraad. De binnenkant van de hiel werd voorzien van lichte opvulling die dankzij de stevige PadLock-hiel-vorm goed rondom de hiel en achillespees is gevormd. De tip van de schoen is verstevigd om je tenen te redden van boomwortels, stenen en dergelijke. De schoenzool is een waar stukje ‘carbonpracht’. Zo mooi zelfs, dat je erover zou twijfelen ze te beschadigen. Volgens Specialized is dit haar lichtste en stijfste Fact carbon zool met een stijfheidsindex van 13,0, al is er niet echt verduidelijking over wat dit nou precies wil zeggen. Maar stijf is de zool absoluut! Het carbon werd op de voorzijde en achterzijde voorzien van stevig, ‘grippy‘ rubber dat zelfs vanuit de hiel doorloopt tot onder het midden van de voet. Kwestie van het mooie carbon beschermen. Langs weerszijde van de schoenplaat is stevige plastic opgevuld met stug rubber. Demonteerbare plastic studs maken het geheel compleet. De schoen wordt aan de bovenzijde vastgemaakt met onderaan een strook klittenband en daarboven twee boa-sluitingen. Daarmee kun je op drie punten de schoen ‘aantrekken‘ om zo perfect naar eigen wens de schoen vast te maken.

WIE HET SCHOENTJE PAST

De bovenste boa is misschien een tikkeltje kort om echt makkelijk in de schoen te raken. Met de Boa S2S kun je per klik vastdraaien en ook losdraaien, zonder dat ineens alle kabelspanning eraf is. Dankzij de drie punten van aanspannen kan de schoen echt goed vastgemaakt worden. We voelden nooit een storende druk op de wreef door de boa-draad, die druk wordt uitstekend opgevangen door de tong van de schoen. Na een paar ritten wordt de bovenkant een tikkeltje soepeler en begint hij pas echt goed rondom je voet te passen. We reden korte, krachtige ritten, maar ook dagtochten met deze schoenen. Voor een competitieschoen van dit niveau zijn zepotverdikke‘ comfortabel. Probeer de loopsecties zoveel mogelijk te vermijden, want je voelt je een beetje als een pinguïn. Door de stijfheid van de zool is ‘hike your bike’ naar boven echt af te raden.

We waarderen de hyperdirecte krachtoverbrenging en wennen er al snel aan. We probeerden in de tussentijd verschillende andere crosscountryschoenen in allerlei diversegmenten. Dan merk je des te meer het verschil in stijfheid als je aan je pedalen begint te sleuren.

GARANTIE VAN EEN SCHOENLEVEN

We reden er droge en moddertochten mee en ondervonden eigenlijk geen enkel minpunt, totdat een van de boa’s geen spanning meer kon houden. Wanneer we aan de pedalen trokken schoot hij los. Gelukkig biedt Specialized hiervoor een soort levenslange garantie, in elk geval voor de levensduur van de schoenen, waardoor je per direct nieuwe krijgt opgestuurd. Met een eenvoudige handleiding monteerden we de nieuwe boa en was het probleem van de baan.

SUBLIEM

‘Als geld geen rol speelt’, is belangrijk in dit verhaal. 350 euro blijft stevig om mee te mountainbiken. Schoenen zien in die omstandigheden nu eenmaal van alles en krijgen het zwaar te verduren. Onze Fact carbon zool ziet er jammer genoeg niet meer zo goed uit, maar hij presteert feilloos. We blijven er voorlopig onze cross-countryritten mee rijden!