Traktatie voor je voeten

Specialized zou Specialized niet zijn als ze niet op zoek zouden gaan naar de optimale combinatie tussen verschillende van hun top segmenten. Neem nu de 2FO Cliplite schoen. Deze klikschoen voor trail en gravitytoepassingen is aan de bovenzijde voorzien van de geweldig handige Boasluitingen om je zo van optimale pasvorm en houvast te voorzien en heeft de onderkant van een sneaker. Het is er wel eentje gemaakt voor het ruigere werk in onze mountainbikesport. Voeg daar een montageplaats voor een schoenplaatje aan toe en je hebt die topcombinatie beet. Performance voor trailriders en comfort tijdens je volgende ‘hike a bike’.

We zijn reeds jaren op pad geweest met verschillende modellen van schoenen uit het gamma van de Amerikaanse fabrikant. Allemaal met hun specifiek doelgebruik en we mogen wel stellen dat ze nooit hun doel missen. De 2FO ClipLite doet voor ons net datzelfde. Een paar jaar terug reden we al eens met de versie met veters en een schoenzool voor flatpedals. Ook deze beviel ons toen op het vlak van comfort en pasvorm. De manier waarop de schoen je enkel omvat, is aangenaam en voelt zeer stabiel en stevig aan. Ook als je wandelt, voel je een goede ondersteuning van je voet. Extra plusje is de beschikbaarheid van schoenmaten in brede versies, zodat ook de bikes met bredere voeten op pad kunnen met deze schoenen.

Op de afwerking van de schoen valt weinig aan te merken, mooi en verzorgd in alle hoekjes en kantjes en dat is ook wel terecht voor een prijs van 199,90 euro. Het Boa-systeem helpt je bij het perfect aanspannen van de schoen, met de velcro helemaal vooraan finetune je de voorkant nog wat extra. Ze zijn vrij warm van voering en lieten ons in de wintermaanden genieten van warme voeten, we weten van de vorige geteste versie dat ze in hete zomerse temperaturen wel wat warm kunnen aanvoelen. Naast een goede pasvorm, afstelling en combinatie van zoolstijfheid voor dit doelgebruik, is er toch één puntje waar misschien nog iets aan gedaan kan worden: de grip van de schoen tijdens de stukken naast de fiets. Zeker in regenweer gecombineerd met steile stukken bergop heb je haast geen grip.

We blijven echter verknocht aan de manier waarop de schoenen rond onze voet zitten en ze blijven onze voorkeur krijgenboven de funtrailrides. Specializedbevestigt nogmaals dat het niet alleen goed is in het ontwerpen van fietsen. Samen met een grote platformklikker is dit een subliem paar schoenen.

www.specialized.com/be/nl/ | € 199,90