De mountainbikeroute in het Bergherbos in Montferland kan spannender. Bovendien komen wandelaars en mtb-ers elkaar nu op de routes tegen wat natuurlijk gevaarlijke situaties met zich meebrengt. De eigenaren van het bos- en natuurmonumenten en Huis Bergh, de gemeente Montferland en Specialized slaan de handen ineen om te onderozeken hoe de mountainbikeroute een upgrade kan krijgen.

Old Skool

,,We hebben signalen ontvangen dat de huidige route als ‘old skool’ wordt ervaren”, zegt gemeentewoordvoerder Jan Wiggers. De huidige routes gaan vaak over bestaande paden met haakse bochten en dat zou als saai worden ervaren.

Om de route in de toekomst aantrekkelijk te houden voor mtb-ers, ligt er de wens deze aan te passen met bijvoorbeeld speciale ‘downhills’, gekenmerkt als stevige afdalingen. ‘Bike only trails’ moeten de toegenomen recreatiedruk in het bos het hoofd bieden en verschillende soorten recreanten uit elkaar houden.

Achterhoeks netwerk

Een mogelijk verbeterde route in Montferland kan onderdeel uitmaken van een Achterhoeks netwerk. Het huidige netwerk Graafschap (Gorssel, Laren en Lochem) is het eerste netwerk dat geüpgrade wordt naar ‘new skool’. Als Montferland deel van het netwerk gaat uitmaken, betekent dit dat de realisatie gecoördineerd wordt door het routebureau van Achterhoek Toerisme en dat mogelijk de provincie meebetaalt.