Het zonnige uitzicht op de Matterhorn vormde de beloning voor zes dagen, 400 kilometer en 15.000 hoogtemeters in het zadel. In de voorste regionen van de wedstrijd zorgden de topteams BiXS-Stöckli en Centurion-Vaude net als vorig jaar voor een spannende nek-aan-nek-race om de eindoverwinning van de Perskindol Swiss Epic. De winnaars van vorig jaar, Lukas Buchli en Mathias Flückiger (Team BiXS-Stöckli), wisten de race naar hun hand te zetten en als eerste over de eindstreep in Zermatt te komen. Ze eindigden met slechts drie minuten voorsprong in het algemeen klassement op Jochen Käss en Daniel Geismayr (Team Centurion Vaude). Alban Lakata en Kristian Hynek (Topeak Ergon Racing Team) vervolledigden het podium.

“Ik ben superblij dat het zo heeft uitgepakt”, aldus winnaar Lukas Buchli, die na dit seizoen met pensioen gaat. “We vielen in de eerste klim aan en konden de race vanaf dat moment goed onder controle houden. Vorig jaar wisten we dat we het sterkste team waren, maar dat was dit jaar niet zo. We reden namelijk de hele week niet aan de leiding in het algemeen klassement. Waarschijnlijk hadden we gewoon de grootste motivatie om te winnen! Het is mooi om mijn professionele fietscarrière op zo’n manier af te sluiten.” Teammaat Mathias Flückiger vult aan: “Als crosscountryrenner ben ik niet gewend aan zulke lange etappes, dus dit was een zware race voor me. Ik ben blij dat we de etappe vandaag naar onze hand konden zetten.”

Bij de dames won het Topeak Ergon Racing Team van Adelheid Morath en Sally Bingham de felbegeerde medaille. Daar werd het gedurende de afgelopen week een stuk minder spannend, omdat zij hun voorsprong op Annika Langvad en Ariane Kleinhans dag na dag konden uitbreiden, om uiteindelijk met 50 minuten voorsprong over de streep te komen. Het Nederlandse team van Hielke Elferink en Anne Terpstra (Team Rent a Plant-Habitat) werd
derde.

In het kielzog van de profrenners reden bijna driehonderd andere teams de zesdaagse Swiss Epic. Met een totaal van 15.000 hoogtemeters betekent de Swiss Epic dat er veel geklommen moest worden, maar de renners kregen daar prachtige vergezichten en heerlijke afdalingen voor als beloning. Ook het team van Mountain Bike Plus (Jurgen Groenwals en Keevy Raes) brachten de zesdaagse marathon tot een goed einde. Jurgen besluit nadat ze over de finish in Zermatt kwamen: “Na zes dagen, 400 kilometer, 15.000 hoogtemeters, 34 uur in het zadel, 36.780 kilocalorieën, twee ‘wrijf-het-prut-uit-je-ogen-en-rij-verder-valpartijen’, 36 keer Isogel, pakweg 24 liter sportdrank en 4 liter hersteldrank ben ik nu de trotse eigenaar van een Swiss Epic Finisher-shirt!”

Meegenieten van de Swiss Epic? Bekijk hieronder de hoogtepunten uit de laatste etappe.