Sigma is met de ‘Rox‘ familie al een tijdje actief op de markt van de fietsgps’en. Naar ons idee is het met de nieuwe Rox 12.0 Sport pas echt serieus. Het is de eerste telg uit de familie met een mooi 3″ touchscreen in kleur en functionele turn by turn navigatie.

Het toestel is los te verkrijgen voor 399 euro en in een bundel met een hartslag-, snelheids-, en trapfrequentiesensor voor 479 euro. Het toestel verpakt heel wat sportieve en navigatiemogelijkheden in een strakke behuizing en gaat daardoor stevig meedoen op een markt met veel spelers en een paar grootheden…

Uit de kluiten gewassen

De Rox 12.0 Sport is geen kleintje en is van formaat in één lijn te zetten met een Garmin Edge 1030. De behuizing had naar ons idee wat kleiner gemogen, gezien het feit dat het scherm door brede randen omringd is. Door die brede randen oogt het scherm ook kleiner. Voeg daar nog de knoppen onderin aan toe en het toestel neemt een behoorlijk deel van je stuur in beslag. Een compacte montage zoals met een Garmin Edge 820 op de stuurpen is moeilijk en afhankelijk van je stuurpenlengte. Op de racefiets zal dit gemakkelijker lukken dan op de mountainbike. Gelukkig leveren ze een out-front beugel bij het toestel.

Vanuit het andere opzicht blijkt het kleurenscherm enorm duidelijk en handig tijdens kaartweergave en navigatiefuncties. Zeker wanneer je eigenhandig op het toestel je eigen routes gaat uittekenen is het een echte surplus. Sigma gebruikt de ondertussen bewezen gratis OSM (OpenStreetMap) kaarten en zorgt daarmee meteen voor een complete topografische basis van je navigatie. Je kan natuurlijk ook vooraf routes inladen en hoeft niet altijd creatief op het schermpje te tekenen. Dankzij toevoeging van Komoot en GPSies is het inladen van routes via het toestel zelf goed te doen.

Overigens is de touchbediening soms wat langzaam of niet-responsief. Gelukkig zijn de functionele knoppen, bovenop en aan de zijkant, altijd goed te bedienen. Wel jammer van de touch trouwens, zeker gezien de algehele snelheid van het menu en navigatie. Herrekenen gebeurt letterlijk in enkele luttele seconden en zonder eeuwenlange ‘keer om’ meldingen. Een verademing vergeleken met de concurrentie.

Enorm compleet

Naast de uitgebreide mogelijkheden tot navigatie ondersteunt deze Rox 12.0 Sport ook geweldig wat trainingsmogelijkheden. Naast directe implementatie van Strava en Traningspeaks op het toestel staan ook de verbindingsmogelijkheden het gebruiksgemak niet in de weg. Dankzij ingebouwde wifi kan je al die functies gebruiken zonder koppeling aan computer en/of smartphone. Sigma voorziet Bluetooth en ANT+ om sensoren te verbinden, zodat we makkelijk hartslag, snelheid, cadans en vermogenssensoren aan aparte trainingsprofielen koppelen. We zijn trouwens op pad met een Rotor 2inpower vermogensmeter die dankzij prachtige ingebouwde software een heel deel van haar extra mogelijkheden weer kan geven op de Sigma. Zo kan je zelfs de ‘OCA’ (Optimal Chainring Angle) van je ‘Qrings‘ direct op het toestel zien.

Het toestel verzamelt de gegevens per ingesteld sportprofiel, of je nu de standaardprofielen of zelf aangemaakte profielen gebruikt. De indeling van je sportschermpjes is bijzonder gemakkelijk en maakt de feel van het toestel nog meer ‘moderne smartphone’ waardig. Op dat elan gaat Sigma nog verder door verschillende kleuren covers aan te bieden, die je rondom je Rox 12.0 Sport kan schroeven.

Waardige concurrentie

Deze Rox 12.0 Sport is allesbehalve de eerste fietscomputer van Sigma. De producent draait al decennia mee maar verrast ons nu toch met dit complete toestel. Laat ze de verhouding scherm versus behuizing nog een beetje finetunen en dit enorm goed uitgeruste toestel hoeft geen schrik te hebben van de concurrentie! Ook de prijs van het losse toestel en de bundel zijn stevig competitief.