Het heeft even geduurd, maar Shimano’s nieuwe XTR groep is er. Nadat SRAM in de afgelopen jaren een paar flinke tikken heeft uitgedeeld met de XX1 en de Eagle, was het tijd voor een inhaalslag. De 9100 groep oogt super strak. In tegenstelling tot SRAM blijf je ook nog de keus houden voor je aandrijflijn bij Shimano; een dubbel voorblad behoort tot de mogelijkheden, een 1×12 setup of, verrassend, een 1×11 montage.

Het hart van de groep, de nieuwe crank, blijft ook dit jaar van metaal. Na de ietwat ‘GTI achtige’ uitstraling van de vorige groep is het ontwerp dit keer stukken strakker. Ook nieuw is de direct mount blad bevestiging van de crank. Het verwisselen van het voorblad gaat snel en de bevestiging is degelijker dan bij het gebruik van een paar boutjes. De crank is te gebruiken met één of twee voorbladen en een q-factor van 162 of 168 millimeter. De (enkele) bladen zijn verkrijgbaar met vertandingen van 30 tot 38 tanden.

Shimano biedt twee cassette opties voor een 12-speed aandrijflijn, een 10-51 cassette of een 10-45 cassette. Kortom, een bereik van 510% of 450%, waarbij de laatste kleinere overgangen heeft. Die twee nieuwe cassettes moeten wel gemonteerd worden op een nieuwe naaf body die Shimano Micro Spline heeft genoemd. Een mogelijk probleem voor degenen die willen upgraden want momenteel zijn er alleen naven van Shimano zelf of van DT Swiss die deze nieuwe standaard gebruiken. En dan is er nóg een grote verrassing; er is ook een 10-45 11-speed cassette te krijgen. Het gewicht gaat weer iets omlaag, maar de reden van het bestaan van deze cassette is gekoppeld aan een specifieke Scylence naaf die meer breedte (4.7 mm) biedt aan de spaken en zo een sterker achterwiel geeft; een verzoek vanuit de Enduro. Verder zijn alle cassettes opgebouwd uit aluminium (3 grootste tandwielen), titanium (5 middelste tandwielen) en staal (4 kleinste tandwielen). Gewicht van de cassettes ligt op 310 gram (11 speed, 10-45) en 367 gram (12 speed 10-51). Een verdere ontwikkeling van de cassette tandwielen is minder zichtbaar, Shimano ontwikkelde de Hyperglide bewerkingen waardoor ook het omlaag schakelen nu stukken sneller gebeurt. Ook de ketting werd aangepast om het schakelen te versnellen, waardoor er nu een specifieke HG+ ketting is. De nieuwe Quick link maakt monteren eenvoudiger en minder gevoelig voor fouten tijdens de montage.

Specificaties

De shifter werkt sneller en er is minder kracht nodig om te schakelen. Tegelijkertijd is de feedback flink verbeterd met een duidelijke klik. Monteren van de shifter gaat met een nieuwe versie van de i-Spec, de EV gedoopt. De afstelmogelijkheden zijn flink verruimd waardoor je setup beter te personaliseren is en ergonomischer werkt.

Ook in het oog springend is de nieuwe achterderailleur met zijn grote (13 tands) wielen. De achterderailleur is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen, met korte of lange kooi en in een specifieke Enduro uitvoering.

De nieuwe Shimano naaf met de naam Scylence grijpt razendsnel aan (7.6 graden), maar het meest opvallend; hij is compleet stil wanneer je niet trapt. Het systeem ontkoppelt compleet, waardoor je minder weerstand hebt en echt fluisterstil door het bos kunt.

Verder kregen de remmen een grote update. Volledig nieuw zijn de 4-zuiger remmen. De remmen zijn krachtiger, koelen beter en de hendel werd flink verbeterd. De klem werd naar binnen geplaatst en direct onder de hendel zit nu een contactpunt die op het stuur leunt. Hierdoor is het geheel veel stijver en grijpt de rem sneller aan en geeft deze een betere feedback aan de rijder. De crosscountry remklauwen bestaan uit een monobody die stijver en lichter is. Ook hier dezelfde wijzigingen bij de hendel, die net als in de vorige versie het zonder de ‘on thefly‘ verstelmogelijkheden van de Enduro versie moet doen.

Ook de pedalen werden aangepakt; ze verloren wat gewicht, kregen afgeronde platformen waardoor het in- en uitklikken bij modder soepeler zal gaan, én werd de lagering aangepast.

De eerste impressies

Terwijl we over de trails zoeven in Slovenië, valt één ding direct op. We horen de achterband over de grond schuiven, ketsen, glijden. Het zijn geluiden die in het verleden niet opvielen door de ratelende achternaaf. Op snelle, gladde trails zoef je geruisloos door het bos. Het is iets wat onverwacht goed bevalt. Neem daarnaast de snelle aangrijping van de naaf zodra je aanzet; Shimano heeft hier echt topwerk geleverd. Het is iets wat je moet proberen om het te snappen.

Waar het natuurlijk vooral om gaat zijn de schakelprestaties en de gehele aandrijving. We reden zelf met een 1×12 10-51 setup. De vergelijking met SRAM is iets wat direct wordt gemaakt. Dat ene tandje gaat het verschil natuurlijk niet maken. Het bereik is gewoon dik in orde. Wat wel gelijk opvalt; Shimano’s aandrijving loopt soepeler. Hij is stiller en loopt net dat beetje lekkerder. Ook de schakelprestaties staan hoog. De nieuwe Hyperglide+ bewerkingen zorgen voor een flink sneller schakelende aandrijflijn, die ook nog eens supersoepel haar werk doet. SRAM en Shimano hebben altijd al anders gevoeld, maar wij durven te stellen dat Shimano’s nieuwe XTR simpelweg beter en sneller schakelt. Qua ketting retentie heeft Shimano ook een slag gemaakt. In drie dagen rijden kregen we de ketting niet ernaast.

Wat ook opvalt; het remgevoel is een stuk beter. De feedback die je als rijder krijgt is duidelijker, het rempunt is super consistent, de toegenomen remkracht is ook erg welkom. Na de missers die er in de vorige groep waren is er duidelijk geleerd van de fouten en de verbetering is groot. De nieuwe vier piston klauwen hebben een stuk meer bite voor het serieuze afdaalwerk en boezemen met hun goed te doseren kracht vertrouwen in.

Conclusie

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat. Shimano heeft met haar nieuwe XTR groep een enorme inhaalslag gemaakt. De verschillen met SRAM zijn qua bereik klein, maar qua werking is het weer erg verfijnd en zelfs duidelijk beter. En, er is een brede keus verkrijgbaar, zodat je altijd uit de voeten kunt met wat voor jou het meest geschikt is. De nieuwe Scylence naaf vinden wij na enkele ritten zelfs fenomenaal, maar dat brengt ons tegelijkertijd bij een groot nadeel van de nieuwe groep; er is weer een ‘standaard’ bij met de Micro Spline body. En die standaard is niet vrij beschikbaar, waardoor een upgrade wel erg lastig gemaakt wordt. Tenzij je een DT naaf hebt, maar voor de rest van de wereld, dikke pech, of tast in de buidel en spaak je wiel om met een nieuwe naaf.

Meer weten over de nieuwe XTR? Ga naar ridextr.com