In 1921 richtte Shozaburo Shimano zijn bedrijf Shimano Iron Works op in de stad Sakai. Hij maakte de 3.3.3 vrijloopnaaf in zijn werkplaats van krap 40 vierkante meter. Met geleende apparatuur die hij van zijn vriend van Sano Iron Works leende. Shozaburo koos voor het vrijwiel aangezien er voor de productie hiervan flink wat technische know-how kwam kijken. Rond de veertiger jaren had het bedrijf al 300 man in dienst en de naam wijzigde in Shimano Iron Works Co Ltd. Na het overlijden van Shozaburo Shimano nam in 1958 Shozo Shimano het stokje over en in 1961 werd een versnellingsnaaf met drie versnellingen getoond op de Cycle Show in New York. In het decennia erna volgt een snelle groei en wordt Shimano American Corporation opgericht in New York, gevolgd door Shimano Europe, destijds gevestigd in Düsseldorf.

De snel opkomende mountainbike markt wordt door Shimano vanaf de beginjaren ondersteund en het merk was de eerste om een volledige mountainbike groep te introduceren. In 1982 wordt de legendarische Deore XT groep gelanceerd. In 1991 volgt de eerste versie van de topgroep XTR, gericht op professionele racers. In 1996 kwam met de komst van V-brakes in de XTR 950 groep de remkracht op een hoger niveau te liggen. Overigens had het merk in 1970 al een schijfrem geïntroduceerd, de BC-200. Een mountainbike versie volgde in 1999, met de krachtige vier zuiger klauw. In 2003 werd er een nieuwe telg aan de Shimano mountainbike familie toegevoegd, de sterke Saint groep was een feit.

Het aantal innovaties van Shimano gedurende haar 100 jarig bestaan is enorm. Van elektronisch schakelen, tot de CNC bewerkingen van de cassettes (Hyperglide en Hyperglide+), tot de koud gesmede, holle cranks. Het merk is een begrip voor iedere fietser en moutainbiker. Naast de groepen, steunt Shimano al jaren organisaties, evenementen, teams en atleten en is zo een onmisbare partner voor de sport in al haar facetten.

Om het 100 jarig jubileum te vieren heeft Shimano een speciale site= https://www.shimano.com/en/100th/ gelanceerd waarop haar geschiedenis na te lopen is. Ook kun je je via deze site inschrijven voor de loterij van het SHIMANO 100 WORKS boek, dat in een gelimiteerde oplage zal worden gedrukt. Wordt jouw naam getrokken, dan kun je dit collectors item aanschaffen voor € 77.

Namens Mountain Bike Plus feliciteren we Shimano van harte met het prachtige 100-jarig jubileum.