Shimano brengt een e-bike-systeem op de markt specifiek voor mountainbikes. Onder de naam Steps MTB en typenummer E8000 zullen we de drive-unit, batterij, display en aansturing rond Eurobike zien verschijnen op nieuwe e-mountainbikes.


Met het E8000-systeem krijgen we een volledig aan de mountainbike aangepaste elektronische aandrijving. De compactheid en asplaatsing van de motor zorgen ervoor dat de specifieke frame-geometrieën behouden kunnen worden. Langere chainstays of aangepaste scharnierpunten bij fullies zijn daardoor niet langer nodig. Ook voor de rijdynamiek gingen de ingenieurs op zoek naar de meest natuurlijk aanvoelende ondersteuning, zodat we ons op de e-mountainbike thuis voelen als op ons vertrouwde ros.


De motor levert het gereguleerde maximum vermogen van 250 Watt en produceert een koppel van 70 Nm. Shimano ontwikkelde ook een nieuwe batterij met 500Wh om de motor nog langer van energie te kunnen voorzien. De display is een iets grotere variant van de Di2-display, die net genoeg info weergeeft om te functioneren. Zo zien we naast de snelheid ook de ondersteuningsstand in een specifieke kleur, het batterijniveau en de eventuele versnelling wanneer je met Di2 rijdt. De schakelaar is trouwens een linkse Di2 Firebolt-shifter. Door de typering in de 8000-serie maakt Shimano duidelijk dat dit op XT-niveau is en daardoor ook perfect te combineren valt met de nieuwe Shimano Deore XT Di2-groep. Het elektronisch schakelsysteem wordt dan trouwens gevoed via de batterij van de Steps.