Ultieme pantoffels

Op het moment van de test had Shimano haar allernieuwste SH-XC901 schoenen nog niet ter beschikking, dus gingen we op pad met de ‘oude’ S-Phyre XC9B. Allesbehalve oud op technologisch vlak, daar de nieuwe eigenlijk alleen een licht gewijzigde bovenkant heeft. De schoenzool en bevestiging van de Boa-sluitingen blijven hetzelfde.

Shimano ontwikkelde de S-Phyre lijn met de opzet om compromisloze wedstrijdproducten op de markt te brengen. Op alle vlakken absolute top en dus met het zicht op optimaal presteren. Het voor ons bekendste paar voeten dat er al jaren mee op pad is, moet het paar van Mathieu van der Poel zijn. Het aantal overwinningen op naam van onder andere dit paar schoenen is dus haast niet meer bij te houden. We gingen er vanzelfsprekend graag mee de fiets op.

Shimano heeft ervoor gekozen om de schoenzool en hielcap in één geheel te stoppen om je voet stevig vast te houden en je krachten goed over te brengen. De carbon zool met stijfheidsindex 11 (die getalletjes zijn leuk, maar welke nut hebben ze zonder gestandaardiseerde uniformiteit bij alle fabrikanten?) is verder voorzien van Michelin rubber om je grip te geven wanneer je van de fiets moet. Twee Boa IP1 verstellers sluiten de schoen rond de voet. De onderste Boa draadgeleider heeft een zogenoemde Powerzone, waarbij je de Boa dubbel kan lussen om de pasvorm aan de voorzijde strakker te maken.

Het bovendeel van de schoen bestaat haast volledig uit één stuk en past daarmee als een sok rondom je voet. De pasvorm is bijzonder goed omsloten en draagt enorm bij tot het ‘oh-yes’ gevoel bij het rijden met deze schoenen.

De door ons geteste XC9B’s moesten vanzelfsprekend in Shimano blauw uitgevoerd zijn. De gifgroene of zwarte versie hadden ons anders ook zeker gesmaakt! De nieuwe SH-XC901 schoenen zijn trouwens verkrijgbaar in halve maten.

Als we deze schoen aanvoelen en uitproberen vragen we ons eigenlijk af waarom onder andere Scott het aandurft om nog hoger te gaan in prijs. Oké, het gebruikte materiaal zal daar wel duurder zijn, zeker voor de bovenzijde van de schoen. Maar deze Shimano S-Phyre XC9B levert voor 359,95 euro zeker geen lager prestatieniveau. Met net 710 gram is het paar trouwens ook nog eens lichter.

www.shimano.com