Vooral bij e-bikes komt het vaak voor: door de enorme krachten die de aandrijving te verduren krijgt, schakel je niet altijd naadloos. Met een constante 85NM en bijbehorend rijgedrag zijn de 1×12 aandrijvingen er ook simpelweg niet voor gemaakt. Shimano brengt daar nu verandering in door met Linkglide op de markt te komen. Linkglide zorgt voor naadloos schakelen en minder slijtage van de aandrijving.

Linkglide wordt geleverd in een tweetal configuraties, een DeoreXT versie met 11 versnellingen en een Deore versie met 10 versnellingen. De grote truc zit hem in enerzijds het feit dat er simpelweg meer en sterker materiaal wordt gebruikt, terwijl ook de bewerkingen op de cassette anders zijn gemaakt. Die zorgen normaliter voor een snelle overgang van het ene naar het andere kransje, maar bij Linkglide wordt er juist gekozen voor minder van deze bewerkingen. Op deze manier loopt de ketting soepeler van krans naar krans. Op de e-bike is snelheid van schakelen van minder belang, je hebt immers genoeg kracht tot je beschikking en dus ook momentum. Het resultaat is een aandrijving die flink wat langer mee zou moeten gaan, volgens Shimano zo’n 300%.

De aandrijving is uitermate geschikt voor e-bikes, maar is zeker niet uitsluitend voor dit segment bedoeld. Als je het surplus aan gewicht voor lief neemt, heb je immers een aandrijving die je aardig wat geld zal doen besparen. Een interessante optie voor velen dus. De cassettes zijn te verkrijgen in een 11-50 vertanding voor de XT 11 speed versie, of een 11-43 cassette voor de Deore cassette die in 10 speed verkrijgbaar is. Beide cassettes zijn overigens op een HG body te plaatsen. Ook nog de moeite van het vermelden waard is dat de kleinste kransjes, de 11, 13 en 15, los te vervangen zijn.

Prijzen:

Deore 11-43 Linkglide cassette: € 65

Deore XT 11-50 Linkglide cassette: € 108

Deore linkglide ketting: € 30

Deore linkglide shifter: € 34

Deore XT linkglide shifter: € 75

Deore Linkglide derailleur: € 60

Deore XT Linkglide derailleur: € 124