Zitten als Mathieu

Een stevige mond vol wanneer je de naam van het zadel van Mathieu van der Poel bij je lokale dealer even moet uitspreken om het te bestellen. Gelukkig omvat niet alleen de naam een stevige dosis techniciteit.

Met de X-LR ging de Italiaanse zadelfabrikant op zoek naar een optimale combinatie van comfort en optimaal presteren bergop. Door de neus van het zadel naar onderen te laten wijzen, ontstaat een comfortabel steunvlak waar je jezelf op kan positioneren tijdens steile beklimmingen. Niet alleen verplaats je zo je gewicht naar voren om je voorwiel op de grond te houden, je zorgt ook voor extra tractie op het achterwiel. De zadeltip heeft bovendien een foam met een lagere densiteit om je van extra steun te voorzien. Achteraan gebruiken de Italianen onder het mom van de ‘double densityfoam‘ schuim met een hogere dichtheid. Samen moet dit zorgen voor een super ondersteuning van je zitvlak. De uitsnede over haast de volledige lengte van dit Superflow zadel zorgt dan weer voor een ontlasting van de druk op het gevoelige perineum. De neus en een klein tussenstukje achteraan het zadel houden beide wangen bij elkaar en de knap afgewerkte carbon rails zorgt voor een stijve en sterke bevestiging in je zadelpen. Bovenop het zadel werd er gebruik gemaakt van verschillende materialen om het zadel op kwetsbare plaatsen zoals de zijkanten te voorzien van extra bescherming. Daarbovenop is het zadeldek ook nog eens compleet waterdicht. Ideaal voor ons offroaders in deze natte weersomstandigheden. De combinatie van dit zadel met een topafwerking en ultralichte rails zorgt voor een gewicht van amper 130 gram en een prijskaartje van 239,90 euro.

Onder onze kont paste dit zadel wel. We combineren onze zadels vanzelfsprekend steeds met een fietsbroek met een goede padding, maar een zadel moet natuurlijk ook goed zitten. De naar beneden wijzende neus kwam bijzonder goed van pas op die lastige steile stroken op onze hometrails aan de Limburgse mijnterrils. We zijn altijd voorstander van een zadel dat minder ‘in je kont steekt’ tijdens dergelijk klimwerk!

Natuurlijk bestaat er ook een goedkopere uitvoering van dit Selle Italia X-LR zadel. Met een volledige reeks van maar liefst zes modellen is er voor ieder wat wils. We reden een paar edities geleden als eens met het model met magnesium rails. Ondanks het gewicht van 230 gram was ook hier het comfort en de zitpositie van dezelfde leest. Aan 89,90 euro is die natuurlijk ook een stuk betaalbaarder. Aarzel dus niet om je te begeven naar je dichtstbijzijnde Selle Italia dealer waar je vast en zekermet een X-LR testzadel op pad kan gaan.

www.selleitalia.com/nl/ | € 89,90