Merk met overall knowhow

Bij Scott kan je al lang terecht voor meer dan alleen hun fietsen. Ze hebben ook voor elk doelgebruik een gamma aan accessoires en bescherming ter beschikking, dat zich niet laat afschrikken door de segmentgerichte merken. In deze trail/enduro editie nemen we de Scott StegoMips helm, AR Boa schoenen en GrenadeEvo kniebeschermers mee op pad.

Scott Stego Mips

De StegoMIPShelm gaat al goed vier jaar mee en doet dat nog steeds naar behoren. De helm werd bij introductie meteen een van de eerste trailhelmen met geïntegreerde MIPS layer en daardoor bescherming tegen rotationele impacts. Dat MIPS een kleine 20 gram toevoegt aan het totaalgewicht van de helm is verwaarloosbaar en je hersenen nemen het je zeker in dank af.

De comfortabele en goed verluchte helm heeft een vrij grote helmschaal, maar dankzij het MRAS bijstelsysteem is de helm in zijn drie verschillende maten nog verder aan te passen aan jouw hoofdomtrek. De lage achterhoofdbescherming is comfortabel en zit niet in de weg bij het omhoog kijken. De algehele fit van de helm is voor ons perfect en we rijden ermee rond alsof we er geen op hebben. Akkoord, met 340 gram is het zeker niet de lichtste helm op de markt. Dat gewicht is echter absoluut niet onoverkomelijk.

De Scott Stego MIPS helm kost 169 euro en is verkrijgbaar in de maten Small, Medium en Large.

Scott AR Boa Clip
De Scott AR BOA Clip schoenen zijn van dezelfde top-end afwerking als de bovenstaande Stego Helm. Scott laat niets aan het toeval over en zorgt voor een optimale aanpassing van de schoenen aan het doelgebruik: trail/enduro. Zelfs een occasionele hikeabike mag geen probleem zijn.

Eigenlijk is het zowat hetzelfde verhaal als de Specialized 2FO Cliplite waar we onlangs mee op pad gingen. In essentie is deze schoen een flatpedal model met clipless functionaliteit. De looks zijn ook in dezelfde lijn: fluo accenten gecombineerd met een vet stevige afwerking, toeguard stootrubber op de neus, camouflage accenten op de tong en zijpanelen… Dit schreeuwt om aandacht en die geven we graag. De schoenzool is uitgerust in Sticky rubber met een zoolstijfheid van 7 op de schaal van who knows who. Het bovenmateriaal bestaat uit de combinatie van TPU en textiel en voelt rubberachtig aan. Het is stevig en komt zonder problemen uit een stevige mishandeling. Geen veters om deze schoen te strikken, wel twee BOA IP-1 stelsystemen. Handig en nauwkeurig, maar ze staan wel echt bovenop de schoen. Ze hebben al een tik te verwerken gekregen bij een smalle passage tussen groot steenwerk, tot op heden no problemo. Zoals steeds vult Scott de schoen op met zijn gekende Ergologic inlegzool. Deze kan je met inserts opvullen om je voet betere ondersteuning te geven.

We voelen de schoen aan als onze perfecte speelkameraad voor de enduro ritten. Comfortabel, perfecte support en lekker juist aan te passen om ze net vast genoeg rond onze voet op te spannen met de BOA’s. De stijfheid van de zool houdt het midden tussen een degelijke gewaardeerde omwenteling en een nog wandelbaar loopvlak. Alleen moeten we ook hier de conclusie trekken dat de grip van de schoen tijdens het wandelen tegenvalt in natte weersomstandigheden.

De looks zijn killer, idem dito voor de pasvorm. De combinatie van een juiste balans op en langs de fiets kwestie zoolstijfheid is echt on point. Jammer van de grip in nat weer, het loopvlak vult zich hiervoor te snel en heeft te weinig uitgesproken profiel. Maar tegen 179 euro heb je echt wel waar voor je geld met dit paar. Overduidelijk goed bedacht!

Scott Grenade Evo knie protectie
Deze knieprotectoren zijn overduidelijk van het motto: “We’ll catch a grenade for you…” Met een Level 1 niveau van bescherming zijn ze op het hoogste wat ze je kunnen bieden zonder absoluut onfunctioneel te worden. Scott voorziet een grote schelp van D3O materiaal dat soepel is in normale toestand, terwijl het bij een impact instant opstijft. Buiten die grote schelp zijn er aan de zijkanten strategisch pads aangebracht. All the way protection dus.

Misschien is er binnen het gamma van Scott een beter geschikt model voor enduro gebruik. De Soldier 2 kneepad of de Mission kneepad zijn beide lichter uitgevoerde modellen en makkelijker plooibaar rondom de knie. De Grenade Evo is vrij stug en stijf en dat voel je enorm tijdens het omwentelen. Wanneer je recht staat en actief afdaalt, voel je ze haast niet zitten. Ga je voor optimale protectie op gevaarlijk terrein dan is dit the way to go. Bevat je rit veel omwentelingen dan zal je met de Soldier 2 of Mission een comfortabelere rit beleven.

De Grenade Evo beschermt je knieën als geen ander, voor 99 euro per paar kan je ze bij de lokale Scott dealer bestellen. Ze zijn verkrijgbaar in de maten Small, Medium en Large.