Sloop je bankrekening

Vooruitstrevend zijn de Zwitsers van Scott al jaren, ook voor hun schoenenlijn proberen ze keer op keer innoverend uit de hoek te komen. De RC Ultimate mountainbikeschoen is op dat vlak geen vreemde eend in de bijt. Ondanks zijn kostprijs van €399 is dit nog niet eens het duurste setje van de hand van Scott. De RC SL versie kost nog eens 50 euro meer. Waarom zou je in dergelijke dure schoenen investeren om mee door het bos te rijden? Innovatie is alles, laat dat duidelijk zijn.

Onder de #ZeroLoss voorziet Scott niet alleen een enorm stijve schoenzool van carbon, maar versterken ze ook de bovenkant van de schoen met carbon. Met ingezette Carbitex CX6 carbon composiet is ook de bovenkant van de schoen voorzien om je krachten optimaal op je pedalen over te brengen. Zonder compromissen nadenken over optimale krachtoverbrenging zit bij Scott duidelijk in de genen. Ons model heeft inlays van Carbitex terwijl het RC SL model aan de bovenzijde haast volledig uit Carbitex bestaat.

Zoveel stijfheid in een schoen moet toch op andere vlakken nadelig zijn, denken we dan. Onderweg blijkt dat allesbehalve waar. Er is duidelijk alles in werking gezet om deze schoenen nog steeds met optimaal comfort op pad te sturen. Dankzij de twee Boa IP-1 sluitingen draai je de schoen perfect dicht zonder dat je daarbij drukpunten ervaart. Ook de tong van de schoen kreeg aan het uiteinde een comfortabele elastische afwerking om ondanks al dat carbon comfortabel rond je voet te zitten. Ons paar weegt 756 gram in maat 44,5, inclusief inlegzooltje en plastic spikes.

We zijn onder de indruk van de prestaties van de RC Ultimate mountainbikeschoenen van Scott. Ze gebruiken absolute top technologieën om je zo de beste combinatie te kunnen leveren tussen prestatie en comfort. Neem nu de Ergologic inlegzolen. Je kan deze met apart verkrijgbare inserts aanpassen aan jouw voetvorm. Of je nu holvoeten, platvoeten of ‘gewone’ voeten hebt, je kan zowel aan de voetboog als de middenvoet inserts met velcro toevoegen aan de inlegzool.

Scott heeft deze al jaren in haar gamma en blijft keer op keer innoverende zaken op de markt brengen om de rijder nog beter te kunnen dienen. Tijdens onze testritten bleken de schoenen enorm effectief hun werk te doen. Gezien de prijs is het visueel jammer dat je weinig kan zien van het gebruikte carbon in de schoenzool. Op dat vlak is de Specialized S-Works schoen optisch veel mooier. Aan de andere kant zijn we dan weer blij met de rubberen ‘sticky‘ afwerking van de onderkant, omdat deze ons in natte en glibberige omstandigheden bijzonder goed geholpen heeft. Zeker op nat wortel- en steenwerk.

Top of the line betekent dus ook diep in de buidel als het gaat over de kostprijs. Voor 399 euro heb je de op één na duurste set uit het assortiment van Scott. Ze zijn er enkel in deze ‘matt black/gloss neon yellow‘ uitvoering en gelukkig ook in halve maten.

Deze RC Ultimate mountainbikeschoen heeft Nino Schurter ervan overtuigd om zijn oude getrouwe Sidi’s aan de kant te laten staan. Toegegeven: dat zal wel een contractuele verplichting zijn natuurlijk.

www.scott-sports.com