‘Never change a winning team’, is toch iets wat hoe dan ook gepasseerd is bij Schwalbe vooraleer ze een van hun meest verkochte banden aanpakten. De nieuwe Racing Ralph en Racing Ray combinatie is, volgens de Duitse bandenfabrikant, een gouden combinatie in het cross-country.

In 2017 waren we er in het Amerikaanse Santa Barbara bij toen Schwalbe haar nieuwe Addixrubbercompounds aan de wereld voorstelde. Na de doorgedreven ontwikkeling en industriële investeringen staat Addix al een tijdje stil. Het werd dringend tijd om nu ook de profielen te herzien. We zagen al een vernieuwing van de gerenommeerde Hans Dampftrailband, nu was het tijd voor de cross-country lievelingetjes. Met de Racing Ralph gaat het over een band die al jaar en dag meegaat en waar we allemaal al mee onderweg waren. Ook dat paradepaardje gaan onder het mes om zich aan te passen aan de moderne cross-country parcoursen, diestukken technischer en meer divers zijn geworden. Met de nieuwe broers ‘Racing Ralph’ en ‘Racing Ray’ zetten de Duitsers meteen twee complete profielen op de markt en daarmee een match made in heaven naar hun eigen mening. Broertje Ralph is het tractiemonster terwijl Ray de absolute grip aan de voorzijde voor zijn rekening neemt.

Hoe combineer je grip, lekbestendigheid en lichtgewicht in één mooi stuk Addix-rubber? Schwalbe’s hoofd R&D Markus Hachmeyer zocht naar een lichte band die daarnaast betrouwbaar en duurzaam is. Het profiel moet kunnen functioneren op verschillende ondergronden en in alle weersomstandigheden inzetbaar zijn. Of het nu gaat om strak bochtenwerk, versnellen, vertragen, rolweerstand of absolute grip, alle eigenschappen moeten vanzelfsprekend aan bod komen. Hierdoor besliste hij om een ideale set te ontwikkelen omdat éénzelfde band onmogelijk zowel vooraan als achteraan optimaal inzetbaar is. Ontmoet de Racing Ralph ‘2.0’ en de nieuwe telg in de Schwalbe familie: Racing Ray.

We gingen zelf reeds een eerste keer op pad met de Racing Ralph Addix Speed en de Racing Ray Addix Speed Grip. Beide banden in 2.25″ Tubeless Easy uitvoering met SnakeSkin zijwanden. De met rood gelijnde Addix Speed compound rubber op de Racing Ralph is veel minder vierkant dan op de oude variant. Stugge en duidelijk opgebouwde dwarsrijen bovenop de band combineren tractie met remmend vermogen. De noppen van de blauw gelijnde Addix Speed Grip Racing Ray zijn dan weer spitser en staan mooi in lijn met de rijrichting. Een iets hogere flanknop zet de grip op de kant van de band. Gewichten die maximum een tiental gram afwijken van de opgegeven 625 gram in de 29×2,25″ maat zijn mooi. Zeker omdat ze zelfs in het geval van de Racing Ray in de negatieve richting van de 625 gram wegvielen. Schwalbe koos exclusief voor SnakeSkin versies. Met deze gewichten verkiezen we betrouwbaarheid boven een eventueel nog lichtere LightSkin variant.

Ondertussen blijkt er een goede beschikbaarheid van beide banden, gezien de optimalisatie van de voor- of de achterkant is het wel een must dat beide broers betaalbaar zijn… Bij de vakhandelaar kan je voor om en nabij de 58 euro per band een setje van deze Duitse broers verkrijgen. Tot nu toe enkel in de duurdere Evolution versie, vermoedelijk later ook in lagere uitvoeringen. We zijn er ondertussen mee op pad en geven jullie binnenkort een uitgebreide review over lekbestendigheid, tubeless leggen en rijgedrag.