Individuele berekening van bandenspanning voor maximale prestaties!

Met de juiste bandenspanning halen mountainbikers het meeste uit hun fiets. De juiste spanning is echter net zo persoonlijk als het mountainbiken zelf. Als richtlijn biedt Schwalbe nu een online calculator: Schwalbe’s Pressure Prof berekent de optimale bandenspanning – dit is een echte innovatie in de wereld van het fietsen.

Als het enige contactpunt met de grond hebben banden een veel grotere invloed op het rijgevoel dan welk ander fietsonderdeel dan ook. “De juiste bandenspanning wordt echter zelden gebruikt. Veel fietsers pompen hun banden veel te hard of te zacht op, waardoor de potentie van zowel de banden als de fiets niet optimaal wordt benut”, verklaart Carl Kämper, Product Manager MTB-banden bij Schwalbe. “Pressure Prof stelt je in staat om de optimale spanning voor jouw banden nauwkeurig en snel te berekenen – voor alle mountainbikedisciplines en met diverse opties voor elk terrein.”

De Pressure Prof denkt aan alles: hij analyseert negen parameters, van het lichaamsgewicht van de fietser tot de breedte van de velgen en het soort ondergrond. Deze en vele andere berekeningen zijn gebaseerd op algoritmen waarin de expertise is verwerkt die Schwalbe gedurende de afgelopen decennia aan onderzoek en ontwikkeling heeft opgebouwd. De aanbevelingen gelden derhalve uitsluitend voor MTB-banden van Schwalbe.

Zelfs ervaren rijders hebben er baat bij, omdat de spanning wordt herberekend en geoptimaliseerd voor elke afzonderlijke rit. De Prof weet bijvoorbeeld dat als je Tubeless rijdt of met Procore dat je dan met minder dan de aanbevolen minimale bandenspanning kunt rijden, omdat de bescherming tegen lekrijden dan veel groter is. Dat wordt meegenomen in de berekening. Dit kan je prestaties naar een hoger niveau tillen. Een optimale bandenspanning is de eenvoudigste en meest efficiënte manier om een mountainbike beter af te stellen”, zegt Carl Kämper tot slot.

De gratis Schwalbe Pressure Prof is te vinden op www.schwalbe.com/pressureprof– uiteraard ook beschikbaar voor mobiele apparaten.