Het Duitse Schwalbe produceert uitsluitend fietsbanden. Kortom, pure focus op onze geliefde tweewieler. In de laatste jaren maakten ze al een flinke stap met de Addix rubber compounds, nu komt Schwalbe met vijf volledig nieuwe constructies die allemaal in de Evolution lijn van hun banden vallen.

Super Race

De ultieme constructie voor de XC-racer. Het verbeterde karkas zorgt voor meer controle én lagere rolweerstand. De toegenomen souplesse van de band is hier de sleutel.

Super Ground

Dit is de nieuwe versie van Schwalbe’s SnakeSkin. De gebruikte beschermstrip die in de band is verwerkt is lichter en flexibeler, waardoor de band beter beschermd is tegen lekken en sneeën, zowel op de zijwand als onder het profiel. De Super Ground is beschikbaar voor XC tot all-mountain banden.

Super Trail

Het Zwitserse zakmes in de bandencollectie. Goede bescherming tegen lekrijden, met een verbeterde laterale stijfheid, waardoor je met een lagere druk kunt rijden zonder dat je banden gaan ‘rollen’. De verbeterde zijwanden vangen klappen beter op en bieden extra bescherming.

Super Gravity

Terug van nooit weggeweest. De keus voor rijders met een agressieve rijstijl. Hoge demping, sterke zijwanden en verbeterde bescherming tegen lekken. Bijna zo sterk als een downhillband, maar zonder het gewicht.

Super Downhill

Pure stabiliteit voor het rijden op de limiet. Maximale lekbescherming, dikke zijwanden en flinke profielen die zorgen voor optimale controle.

Voor crosscountry zijn de Racing Ray (voor) en de Racing Ralph (achter) beschikbaar met de Super Race karkassen en de Addix Speed rubber compound. Op trail gebied vind je de Nobby Nic in het gamma, die met het Super Trail karkas wordt geleverd en in een Addix Speedgrip of een Addix Soft compound beschikbaar zal zijn. Op Enduro gebied is er de Magic Mary, die in een Super Trail karkas komt en met een Addix Soft compound beschikbaar is. De Big Betty wordt met Super Gravity karkas en dezelfde Addix Soft compound geleverd.

Eerste bevindingen

De verbeterde karkassen van een band zijn wat lastig te beoordelen, op het eerste oog. We hebben inmiddels een korte tijd gereden met de nieuwe Racing Ray en Racing Ralphs, die 722 gram per stuk op de weegschaal brengen. Een kleine 100 kilometer verdween onder de banden, dus we hebben nog geen definitief oordeel voor je. Toch valt iets al direct op: de band voelt stabieler. De druk kan lager, zonder dat je het gevoel hebt dat deze ‘eraf wringt’. Ook op de gravelpaden rond Valkenburg en over de wortels is er een subtiel, maar duidelijk verschil voelbaar. Het is alsof de band minder moeite heeft om ‘om’ obstakels te vormen.

Volgens Schwalbe zelf zijn het soepele karkas en de verbeterde zijwanden de reden van bovenstaande bevindingen. Het levert lagere rolweerstand op, op allerlei ondergronden. In de komende editie komen we erop terug, dan hebben we honderden kilometers gemaakt met het volledige gamma: van XC tot Enduro.

De banden zijn per direct verkrijgbaar bij je Schwalbe dealer.