We hadden al het genoegen om het nieuwe Duitse rubber uit te proberen op Amerikaanse bodem. Ondertussen is het ook dringend tijd geworden om datzelfde rubber ook in eigen land aan de tand te voelen. Schwalbe bezorgde ons een setje Magic Marry en Rock Razor-banden.

Onder de naam Addix brengt de Duitse fabrikant een rubbercompound op de markt dat met behulp van een nieuw mixproces is ontwikkeld. De banden hebben een lagere rolweerstand, meer grip en toch zijn ze slijtvaster geworden. Afhankelijk van het inzetbereik kreeg de rubber-samenstelling een grotere toevoeging van demping, om zo beter te kunnen reageren op ruig gebruik. Onze korte rij-impressie in Amerika was veelbelovend. We moeten dan wel rekening houden met het feit dat we voor het eerst die trails reden op een onbekende bike en iedere trail slechts één keer. Perspresentaties zijn geweldige ervaringen, maar vaak ook een absolute overdosis aan informatie waaruit je op het einde van het verhaal met al het gevlei nog de essentie moet ontleden. Dus, één conclusie: we moesten testen op onze eigen fiets en met bekende lijnen onder de wielen.

We monteerden de banden op Bontrager-wielen met een binnenbreedte van 29 millimeter om zo de 2.35″ 29″-banden goed tot hun recht te laten komen. Tubeless maken van de banden ging supersimpel, ze kwamen zelfs gemakkelijk op druk zonder toevoeging van latex vloeistof. Al deden we dat er natuurlijk wel in alvorens op pad te gaan. De rubberen samenstelling voor onze combinatie is aan de voorzijde een Addix Soft met de bijhorende oranje kleur, achter is het een Addix Speed Grip. Deze compound is een tikkeltje harder en heeft iets minder dempende eigenschappen. Ook de rolweerstand is beter dan de Addix Soft-samenstelling en het heeft een hogere duurzaamheid.

SPELENDERWIJS

Hoe kort die eerste rijervaring in The States ook was, toch overvalt ons hetzelfde gevoel zowat onmiddellijk. We spraken toen van een gevoel van vertrouwen en een snelle gewenning. We gaan nu op pad op die plaatsen waar we met een paar kameraden altijd op elkaars ‘KOM’ jagen. Afdalende KOMs welteverstaan. Zo erg dat we er met ons drietjes overal eenzaam en alleen bovenaan staan en de rest van het klassement een eindje, soms zelfs meer dan 20 seconden, achterop hinkt. We zijn met dezelfde bandendruk onderweg als in Amerika, ook hier is de ondergrond droog en met stenen bezaaid, al zijn ze in dit geval wel kleiner. We laten de druk een beetje zakken, omdat we toch iets teveel schuiven, tot 1,6 bar voor en 1,5 bar achter. Dat moet zowat de ‘sweet spot’ in deze combinatie van wielen, banden, fiets, ondergrond en omstandigheden zijn.

We zijn blij met de keuzes die Schwalbe gemaakt heeft, al lijkt de zijwand van deze Evo-versie misschien een tikkeltje aan de dunne kant. We hebben grip waar we grip moeten hebben, kunnen altijd en overal consistent op de kant van de band rijden en raken niet verveeld door een te hoge rolweerstand. We zijn gewend om de achterband te laten schuiven in technisch bochtenwerk, ook al is de ondergrond scherp en ruw. De achterband begon na een paar weken iedere keer diezelfde trails te rijden toch wat haperingen te vertonen. Alleen maar terecht gezien het misbruik.

Hoe beter je de trails kent, des te meer je de limieten van materiaal gaat opzoeken. We gaan die trails nog steeds opzoeken en bezorgen onszelf daarmee een euforisch gevoel, als we er doorheen knallen. Eigenlijk is het hier mogelijk om de test af te sluiten met de woorden waarmee we het gedeelte overderijervaring begonnen: vertrouwen en gewenning. Vertrouw je niet op je grip, dan ga je niet op zoek naar het maximaal haalbare. Raak je niet gewend aan de manier waarop de band aansnijdt, dan vliegt hij er onherroepelijk uit. Daarom ook dat die consistente manier van noppen plaatsen op de flanken van zowel onze voor- als achterband enorm in de smaakt valt. We zien al te vaak afwisselende plaatsingen, wat meestal ook resulteert in onvoorspelbaar gedrag. Hier dus niet.

We zijn nog steeds enorm te spreken over de kwaliteit en consistentie van Schwalbe op het tubeless vlak. Hier was het merk innoverend in en het is nog steeds sterk vooruitstrevend. Laat ze dat op die manier maar blijven. Let wel op met de flanken van de banden uit de Evo-serie: ga je iets te agressief aan de slag, dan kun je wel eens aan de kant komen te staan omdat je een stop in je tubeless band moet steken.