Carbon schoenzolen, een stuk of vier Boa’s, een aantal verschillende soorten technische stoffen en wat rubber. Samen vormen ze de S-Works 6 XC schoenen.

Klinkt eenvoudig maar dat is het alles behalve. Met de S-Works typering weet je al dat dit de beste schoenen uit de rangen van het merk zijn. Ze halen dan ook alles uit de kast om er toppers van te maken en daar hoort dus ook een prijs bij.

Het Amerikaanse Specialized is zo een merk dat zelfs de allergrootste leek weleens heeft horen waaien. Ze hebben naast een bijzonder compleet assortiment fietsen ook zowat alle andere spulletjes die je je maar kunt bedenken om je favoriete sport uit te oefenen.
Zelfs op het vlak van kleding en bescherming nemen ze het op tegen de topmerken in hun eigen markt en ook daar zijn ze niet verlegen om de nodige innovatie toe te passen. Neem nu de S-Works 6 XC mountainbikeschoenen. Een eenvoudige ontleding maakt snel duidelijk dat hier niet over één nacht ijs gegaan is. De bovenzijde van de schoen bestaat uit twee delen. De voorkant is een geperforeerde synthetische microvezel. De vezel is zacht en kan een beetje meegeven. Aan de achterzijde gebruiken ze de stretchvrije DyneemaCubic Tech directionele vezel om zo je voet stevig vast te houden voor maximale krachtoverbrenging. Tel daarbij de PadLock gegoten hielvorm op en je voelt het: je voet is omsloten door technisch vernuft.

Zwarte goud

De schoenzool is een waar kunstwerk, je begint zelfs te twijfelen om ermee op pad te gaan. Schrik voor beschadigingen… Volgens Specialized is dit haar lichtste en stijfste Fact carbon zool met een stijfheidsindex van 13,0. Waarvoor deze indexering staat, is echter niet helemaal duidelijk. Aan stijfheid in ieder geval geen gebrek! Ons geliefkoosde ‘zwarte goud’ werd op de voorzijde en achterzijde voorzien van stevig, ‘grippy‘ rubber, dat zelfs vanuit de hiel doorloopt tot onder het midden van de voet. Hier ter bescherming en tegelijk om grip te voorzien onder het anders spekgladde carbon. Langs weerszijde van de schoenplaat is stevige plastic opgevuld met stug rubber. Demonteerbare plastic studs maken het geheel compleet. De schoen wordt aan de bovenzijde vastgemaakt met onderaan een strook klittenband en daarboven twee boa-sluitingen. Daarmee kun je op drie punten de schoen verstevigen om die zo naar eigen wens vast te maken.

Uit een vorige test bleek al dat deze schoen buiten prestatiegericht ook comfortabel is. Specialized heeft veel aandacht besteed aan het geheel en voorziet zo een topschoen voor optimale krachtoverbrenging zonder verlies van comfort. De Boa-sluitingen zijn millimeter precies en dankzij de ‘levenslange’, lees: schoenleven, garantie ook nog eens voor duurzaam gebruik. Op zich mag dit plaatje ook wel topmateriaal en absoluut compleet zijn. Uiteindelijk kost dit paar schoenen je namelijk 349,90 euro.