Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is weer een stuk veiliger en duurzamer. Natuurmonumenten heeft samen met een werkgroep van fanatieke mountainbikers de route aangepakt en daar profiteren alle bezoekers van. Op zondag 31 mei staan boswachters en mountainbikers van 9.00 tot 14.30 uur bij de IJsbaan om bezoekers daarover te informeren.

De mountainbikeroute in de duinen trekt jaarlijkse duizenden mountainbikers. Veel mountainbikers gaan echter van de aangegeven route af. Hiermee tasten ze de erosiegevoelige wallen en ingestoven eiken aan die de duinen zo uniek maken. Bovendien zijn er regelmatig misverstanden tussen fietsers, wandelaars en ruiters. Mountainbikers passen hun snelheid niet op tijd aan bij een kruispunt of wandelaars weten niet dat ze op de mountainbikeroute lopen. “Wij daagden de mountainbikers uit om na te denken over geschikte oplossingen. Een drukbezochte bijeenkomst was het resultaat”, lacht Inge van Dongen, boswachter van Natuurmonumenten.

Samen werken aan een veiligere route
Tijdens de bijeenkomst werd al snel duidelijk dat veel fietsers hun eigen weg kozen, omdat de route te zwaar, te technisch of te drassig was. “Daarom onderhouden we de route op natte plekken nu beter. En we realiseerden lichtere alternatieven, zodat mountainbikers de zware stukken kunnen overslaan”, legt Inge uit. Daarnaast heeft Natuurmonumenten samen met de werkgroep bordjes toegevoegd op de routepalen van de mountainbikeroute en bij kruisingen met andere paden. “Op deze bordjes staat dat je niet op de route mag lopen of dat je als fietser, wandelaar of ruiter een kruising nadert. Dit verkleint de kans op misverstanden.”

Iedereen is welkom bij de IJsbaan
Natuurmonumenten en de werkgroep staan zondag 31 mei van 9.00 tot 14.30 uur bij de IJsbaan om iedereen over de nieuwe maatregelen te vertellen. “We zijn een soort pitstop waar passanten even op adem kunnen komen”, vertelt Ludy Noort, één van de mountainbikers uit de werkgroep. “We delen water en drop uit en ondertussen kunnen de mensen met ons in gesprek en de nieuwe plattegrond van de mountainbikeroute bewonderen. Of je nu ruiter, wandelaar of fietser bent: iedereen is welkom, want de maatregelen raken ons allemaal.”

Website mountainbikeroute Loonse en Drunense Duinen