Het mythische Rocky Mountain heeft een ensemble van fantastische bikes in haar gamma. Haar hardtailmodel, de Vertex, moest niet alleen dringend vernieuwd worden, die vernieuwing mocht naar ons idee ook grondig zijn. Wat had je anders gedacht: Rocky Mountain begon haast met een clean sheet aan de vernieuwing.

De Canadezen gebruiken een vederlichte ‘Smoothwall HBO layup’ van premium 40-ton carbonvezel sheets op de Vertex Cabon 90 en de Vertex Carbon frameset. Met deze opzet verhoogden ze de duurzaamheid en verloor het frame aan gewicht. Voor de Vertex Carbon 70 en Vertex Carbon 50 blijft de ‘oude’ Smoothwall technologie in gebruik.

Modernisering kwam er door het frame Di2 en de dropper zadelpen compatibel te maken. Die dropper zadelpen zal wel een diameter van 27.2 mm moeten hebben. De haast volledig ingeburgerde Boost spacing, voor de inbouw van het achterwiel, en een nieuwe steekas voor inbusmontage combineren stijfheid en lichtgewicht. Rocky Mountain claimt een framegewicht van 1220 gram (maat medium) en systeemgewicht van 9,7 kg (Vertex Carbon 90). Daarmee is de Vertex zeker niet een van de lichtste op de markt. De Canadezen prefereren echter optimale rijkwaliteit en zetten daarvoor veel in op de geometrische aanpassingen. Deze aanpassingen omvatten een langere reach, een minder steile balhoofdhoek van 69,5 graden en een kortere wielbasis. Gecombineerd met het behoud van de ’toegeeflijke’ achtertrein moet de performance van de fiets gericht zijn zonder in te boeten aan fun op de lokale trails. Het frame is logischerwijs voorzien van 29″ wielen, maar laat ook 27,5″ toe tot bandenmaat 2,8″. Wij hopen jullie snel de eerste rij-indrukken te kunnen voorleggen.