Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal een hekel aan het enorme scala van hendels op ons stuur. Less is more. En laat RockShox nu een prachtoplossing hebben voor het bedienen van je voorvork én achterdemper; de TwistLoc. Zie het als een gripshift voor je vering. Het is even schrikken bij de kassa, 120 euro is de adviesprijs. Dat is zeker niet weinig, maar zodra je de TwistLoc in je handen krijgt, is één ding duidelijk: dit is een stukje kwaliteit. De TwistLoc weegt 54 gram, wordt geleverd met bijpassende lock-on grips en is geschikt voor alle dempers en voorvorken die genoeg hebben aan 10 millimeter kabel ‘verschil’.

Installatie is een fluitje van een cent. De werking? Precies zoals je het zou verwachten. Het mechanisme is soepel en oerdegelijk, de grips fijn. Het is weer even wennen om de lock-out niet met een hendel te moeten bedienen, maar na een paar ritjes met de TwistLoc zit de routine er al in. De lock-out haal je eraf door een subtiele knop bij je duim. We hadden er vooraf onze twijfels bij, maar de werking en ergonomie zijn ook hiervan dik in orde.

Met de TwistLoc van RockShox wordt je stuur weer een stuk cleaner en heeft een bijkomend voordeel: geen scherpe hendels die bij een valpartij je been in zullen gaan. De bediening is prima, de kwaliteit uitmuntend. Voor ons is de RockShoxTwistLoc een blijvertje.