De RockShox SID is één van de namen die velen meer dan bekend in de oren zal klinken. Ooit was het een superlichte voorvork, die net boven de kilo bleef steken. Qua demping was het destijds al best in orde, maar de stijfheid liet het nog afweten. Inmiddels heeft RockShox met haar vernieuwde SID al enkele jaren die tekortkomingen aangepakt, weliswaar ten koste van wat gewicht, maar de voorvork is zeer competitief op alle vlakken.

Interne wijzigingen

Voor 2019 kreeg de SID een update, waarbij de vork werd voorzien van de Charger 2 cartridge en DebonAir technologie. Deze cartridge verbetert de demping flink. Ook werd de negatieve luchtkamer groter, waardoor de voorvork actiever werkt op dat irritante, kleine, trillende werk. Verder is de “Digvalve” klep op de rebound zuiger toegepast. Deze klep reguleert de oliestroom, zodat naar gelang de grootte van de impact er meer of minder olie door wordt gelaten.

Wil je de vering verder aanpassen, dan kun je gebruik maken van tokenswaarmee je het luchtvolume wijzigt. De drop outs zijn voorzien van RS’ “Torque caps”, waarbij een groter oppervlak contact maakt met de naaf (mits deze hiervoor gemaakt is).

Alle aanpassingen samen zorgen voor een erg fijne voorvork. Officieel noemt RockShox nog als inzetbereik XC/marathon, maar wij zouden hier best trail bij durven zetten. De Charger 2 demper is één van de toonaangevende dempers op de markt en bewijst ook in de SID haar diensten. Ook de toegenomen gevoeligheid is merkbaar – en welkom. De stijfheid? Het is uiteraard geen Pike, maar de flexy dagen van die ultralichte SID zijn gelukkig al wat generaties voorbij. De SID is een prima voorvork, waarmee je goed uit de voeten kunt op allerhande trails.

Gewicht: 1615 gram | Prijs: € 669