De meest crosscountry gerichte producten van RockShox, de dempingspecialist onder de vleugels van Sram, leven onder de noemer SID. Voor de nieuwste uitvoering ervan wil de fabrikant vooral iets kwijt en dat is gewicht. Gewicht als in super lichtgewicht oftewel ‘SL’. RockShox gaat de strijd aan met de StepCast 32 van Fox en komt de SID SL Ultimate.Als RockShox het gewicht van de lichste Fox crosscountry vork wil onttronen als lichtste verende voorvork op de markt dan moet de Sid die we nu kennen drastisch vermageren. Met de nieuwste SID SL Ultimate namen de ingenieurs een blanco blad en begonnen volledig opnieuw. Geen carbon vorkkroon en stuurbuis meer,wel ingesneden vorkpoten, 32 millimeter stanchions, minuscuul inbussleuteltje als reboundknop, muurvaste lockout, vernieuwde DebonAir airspring en een Charger Race Day demper. Dat zijn de ingrediënten die samen voor zo weinig mogelijk gewicht aan de weeghaak moeten zorgen. We rijden ondertussen sinds eind februari rond met een SID SL Ultimate testvork en stelden vast dat het doel van lichtgewicht zonder enige twijfel behaald is. Onze testvork weegt inclusief Maxlesteekas en op maat ingekorte stuurbuis amper 1290 gram. Adviesverkoopprijs? Vanaf 869 euro.Onze eerste rij-ervaringen kunnen jullie lezen in nummer 197 van ons blad.

SID omvat veel meer dan alleen het ultralichte model. In de nieuwe line-up vinden we ook nog een SID SL Select voorvork met ChargerRL-demper en een opgegeven gewicht van 1468 gram. RockShox ziet de 120 millimeter variant van de SID voortaan als een vork die de balans moet vinden tussen sterkte en snelheid, klaar voor de nieuwe generatie crosscountryrijders die niet vies zijn van ruiger terrein. Met 35 millimeter stanchions en een gewicht van 1537 gram voorziet men hier extra sterkte om ook op dergelijk terrein perfect z’n mannetje te kunnen staan.

SIDLuxe Ultimate vinden we terug als typering voor de nieuwe achterdemper. Licht in gewicht met een opgegeven gewicht van 227 gram maar ook en vooral: een firmlockout op aanvraag van vele wedstrijdrijders. Net zoals de voorvork zal dus ook de nieuwe SID achterdemper een rocksolidlockout hebben om de maximale krachtinput om te kunnen zetten in vooruitgaande beweging.