De dropper is echt onmisbaar geworden

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: een ‘dropper‘ zadelpen is op geen enkele mountainbike nog te missen. Laten we zeggen, alles buiten de strandracers dan. De extra beweegbaarheid boven je fiets is zeker op technisch terrein niet alleen zalig, maar zorgt ook voor extra zekerheid en voelt zeker en vast veiliger aan. We zagen ze afgelopen wereldbekerseizoen al meermaals terugkeren op de fietsen van de toppers, en dan niet alleen op hun full-suspensions! Ook de hardtails werden her en der uitgerust met dergelijke zadelpennen. Zij het wel met iets minder ‘drop’ dan we gewoon zijn op de trailbikes, maar toch blijkt het ook daar super effectief.

Pro, de accessoires en componentenfabrikant van Shimano Benelux, speelt goed in op de wens van de technische crosscountryrijder. Met een gevarieerd aanbod van millimeters in hoogte en diameter creëren ze voor velen van ons extra mogelijkheden. De door ons geteste KoryakDropper Post 70 heeft 70 millimeter drop en een diameter van 27,2 millimeter. De extern geleide kabel naar de remote op je stuur zorgt ervoor dat je de pen op veel frames kan monteren. Maar de licht zijdelingse montage van die externe kabelgeleiding mocht van ons ook wel achteraan zitten. Mits een lichte verplaatsing zou hij daar ook niet in de weg zitten van bijvoorbeeld je zadelpenklem.

De montage van de pen is absoluut kinderspel. Ook de bevestiging van de kabel voor de remote gebeurt eenvoudig en snel. Je moet wel je handvat en remhendel even van je stuur halen. De klem van de remote is niet te openen en moet over het einde van je stuur naar binnen geschoven worden. De pen heeft een heel klein beetje speling wanneer je aan je zadel wrikt, maar dat is niet uitzonderlijk vergeleken met andere spelers op de markt.

Onmisbare drop

We reden een aantal lekker ‘vettige’ moddertochten met de pen en appreciëren de ‘drop’ van 70 millimeter enorm op onze XC-hardtail. De drop is traploos, maar we gebruiken er maar twee standen van, ofwel volledig uit of volledig in. Waarom deden we dit niet veel eerder, ging meerdere keren door onze gedachten. We bleven weleens met onze baggy shorts hangen aan de bevestiging van de extern geleide remotekabel. Deze steekt links naar voren en had naar onze mening wel wat centraler gepositioneerd mogen worden. Ondanks de modder werkt de Koryak probleemloos en vergeten we snel de toevoeging van 450 gram ten opzichte van onze vaste zadelpen. De extra stabiliteit en positionering van het lichaam tijdens het afdalen zijn absoluut superieur aan dat gewichtsverschil!

De Pro KoryakDropper Post 70 heeft een adviesverkoopprijs van 239 euro inclusief bekabeling en remote hendel. De zadelpen weegt inclusief dat alles 670 gram, maar doet je dat snel vergeten! Een musthave voor alle crosscountryfietsen met een 27,2 millimeter diameter zadelpen.

www.pro-bikegear.com | € 239,00