Verstandig polsjuweel

Polar is een Fins merk dat al geruime tijd tracht de sporter te voorzien van goede informatie over zijn fysieke capaciteit en prestaties. Met de Vantage serie voorzien ze ons van multisport horloges met een ingebouwde optische hartslagmeter. De bedoeling is om je van de perfecte trainingspartner te voorzien, die meteen ook je trainer kan zijn. De Polar Vantage M is de kleine broer van de Vantage V en verzamelt desondanks nog steeds een massa aan gegevens.

De Vantage M is een multi-sport horloge, voorzien van een duidelijk afleesbaar kleurenscherm. Grote broer V kreeg een aanraakscherm, de M bedien je volledig met vijf knoppen aan de zijkanten. Het toestel is voorzien van GPS, Glonass, QZSS en Galileo, maar enkel en alleen voor de registratie van je activiteit. Er is geen navigatiefunctie ingebouwd zoals bij de V. Ook Strava Live Segments zijn enkel voorzien voor grote broer V. Waarom wilden we dan op pad met de Vantage M? Omwille van de massa aan data die het toestel verzamelt over je fysieke staat en de geleverde prestaties voor, tijdens en na een activiteit. Het Finse bedrijf is al meer dan 40 jaar actief in de wereld van hartslagmeters. Het moet dan ook gezegd worden: wil je je verdiepen in de gegevens van je training en doormiddel van prachtige grafieken en analysetools je recovery en trainingen verbeteren, dan heb je een Polar als persoonlijke trainingsassistent nodig.

De Vantage M kan je installeren via de Polar Flow desktopapp op je computer of via de Polar Flow app voor iOS of Android. Bij het opstarten bleek het toestel onmiddellijk een firmware update te willen uitvoeren, waardoor we ervoor kozen om de volledige setup bekabeld via de computer te volmaken. Dergelijke updates durven via Bluetooth-connectiviteit nogal eens lang te duren. Geduld is niet onze beste eigenschap als we met nieuw speelgoed op pad mogen. De installatie gaat snel en eenvoudig en met het invoeren van gegevens over je lichaam vervolledig je het gebruikersprofiel en is het toestel startklaar.

Door de Bluetooth-koppeling met je smartphone kan je er ook voor kiezen om de notificaties ervan op het display van de Polar te laten verschijnen. Je ziet dan enkel en alleen de melding, het is niet mogelijk om erop te reageren of het volledige bericht te openen. Toegegeven: we leven al verschillende jaren met een smartwatch. Het gebeurt zelden of nooit dat we effectief antwoorden of een gesprek aannemen via het horloge. Enkel de meldingen voldoen daarom voor ons perfect. Het toestel is vanzelfsprekend ook een activity tracker en verzamelt meteen ook gegevens over de kwaliteit van je slaap. Bekijk je na een paar weken je gesynchroniseerde gegevens, dan zie je je volledige dag en nacht in grafieken. De Vantage M kan je zelfs laten zien hoe je je lichaam tijdens een activiteit belast en welke weerslag dit heeft op je lichaam, via de Training Load Pro rapportage. De Vantage V gaat daar nog verder op door, door ook Recovery Pro aan te bieden.

Om zo nauwkeurig mogelijk feedback te geven over je vooruitgang heeft de Vantage zoveel mogelijk data over je lichaam nodig. Niet alleen de ruwe data zoals gewicht en lengte, ook gedetailleerde gegevens. Het toestel kan deze info zelf verzamelen via de Polar Fitness Test. Door deze test regelmatig op hetzelfde tijdstip van de dag uit te voeren krijg je een goede indruk van je fysieke staat en vooruitgang. Combineer dat met de gegevens over trainingsbelasting en recuperatie en je kan serieus beginnen bouwen aan een topconditie.

Update: Via de meest recente firmware update van begin 2020 voorziet het merk je van de FitSpark functie op beide versies uit de Vantage reeks. Met FitSpark schotelt Polar de gebruikers specifieke kant en klare workouts voor. Deze trainingen zijn direct afgeleid uit de meest recente gegevens over jouw fysieke staat en daarmee op maat gemaakt om je verder te doen evolueren.

Ondanks dat Polar de Vantage reeks omschrijft als multisport horloges, is het ook een absolute aanrader voor ons mountainbikers en fietsers. Door de uitgebreide gegevensverzameling en analyses via Polar Flow is het de partner bij uitstek om vooruitgang te maken en te streven naar een topconditie. De batterij van de Vantage M ging trouwens ruim tien dagen mee, ondanks verschillende activiteiten met GPS-tracking, hartslagmeting en continue smartphonenotificaties ingeschakeld. Indrukwekkend.

Polar Vantage M 279.99 euro. www.polar.com