Het Finse Polar maakt al decennialang hartslagapparatuur voor de sporter. Sinds enkele jaren richt het merk zich ook op specifieke fietscomputers met geïntegreerde gps. In het huidige gamma vinden we twee modellen: de kleinere M460 en de grote V650. Eentje zonder navigatie, de andere met.

De jongere M460 is een upgrade van de Polar M450 en beschikt ondertussen over uitgebreid vermogensmetersupport, bijkomende integratie voor de koppeling van je Polar Flowaccount met een TrainingPeaksaccount, Smart notificaties, en zeker niet onbelangrijk,Strava Live Segments. Dat laatste verhoogt het fungehalte van een toestel dat echt wel gericht is op informatievergaring en duidelijke trainingsondersteuning.

Het toestel is van schermweergave nog steeds kleurloos en daarmee even straight tothe point als haar voorganger. Dankzij dit scherm heeft het ook een fenomenale batterijduur van 16uur in gpsregistratiemodus. Een licht aangepaste behuizing met knoppen met gripstructuur zorgen voor een correcte bediening on the go. Jammer genoeg ondersteunt Polar enkel en alleen BLE (Bluetooth Smart) vermogensmeters waardoor we onze Rotor Inpower met ANT+ niet kunnen koppelen. Andere sensorkoppelingen zoals met de toonaangevende Polar H10 hartslagsensor voor rond de borst of de nieuwe optische OH1 hartslagsensor voor rond je arm, voorzien je van Polars bekende superaccurate en betrouwbare gegevensvergaring. Zeker voor ons mountainbikers is deze M460 dankzij haar compacte formaat enorm handig. Hij past zonder probleem ook op kortere stuurpennen en is minder kwetsbaar. Jammer genoeg geen mogelijkheid tot navigatie aan boord.

Navigatie

Wil je navigeren met een Polar toestel, dan is de V650 je enige optie. Het knappe kleurenscherm springt onmiddellijk in het oog en geeft echt wel een stevige meerwaarde aan dit apparaat. Polar heeft hier ook een stapje voor op Garmin dat pas sinds haar Edge 1030 echt meer kleur toevoegde aan het scherm.

Groter scherm en meer kleuren betekent vanzelfsprekend een lagere batterijduur. Met een opgegeven batterijduur van 10 uur is het nog steeds acceptabel. Al moesten we daarvoor het backlight wel haast elimineren.

De V650 beschikt dus wel over point to point navigatie maar boet dan weer inop het vlak van trainingssupport. Dankzij Firmware update 1.5.4 werden Normalized Power (NP), Intensity Factor (IF) en Traning Stress Score (TSS) toegevoegd aan de vermogensgetallen op je toestel. Ook de integratie van Strava Live Segments werd achteraf toegevoegd.
In dit toestel is ookgeen ondersteuning voor ANT+ waardoor de koppeling met vermogensmeters enkel beperkt blijft tot de nieuwe units.

Zowel de weergave als het gebruiksgemak van de V650 zijn enorm aangenaam. Het duidelijke scherm geeft je in alle omstandigheden duidelijk af te lezen informatie en is gewoon een streling voor het oog. Het toestel is uit de kluiten gewassen en daardoor misschien wat aan de grote kant voor kortere stuurpennetjes , al geeft de stuurhouder wel dat beetje extra hoogte om het toestel niet op je stuurpenbouten te laten rusten.

Wij zijn onder de indruk van beide toestellen, zeker gezien de mogelijkheden die ze bieden aan hun huidige prijspunt.Ook de koppeling en weergave op dePolar Flow is enorm gedetailleerd en duidelijk. Het is nog steeds te zien dat Polar een super focus heeft qua pure trainingsgegevens en verregaande trainingsbegeleiding.

Koop je een Polar V650 dan kost het toestel je 219,90 euro. In combinatie met of een H10 hartslagsensor voor rond de borst of met de OH1 optische hartslagsensor voor rond de arm, kost het toestel 269,90 euro.

De kleinere Polar M460 kost zonder sensoren 179,90 euro. De bundel met H10 of OH1 hartslagsensor kost 229,90 euro. Waardige toestellen voor die prijs!