Sam Hill’s vermeende Kryptonite

Voor diegene onder ons die downhiller en endurorijder Sam Hill niet kennen: zoek de Australische durfal maar eens op. Hij rijdt in eender welke omstandigheden met flat pedals en dat houdt hem niet tegen om te winnen. Ook al zou een klikpedaal op veel van de gereden parcoursen voordeel moeten opleveren op de trapsecties.

Zeker op de zwaardere e-mountainbikes uit deze editie konden we ze op ruig terrein wel appreciëren: platte pedalen met een groot en stevig platform en voldoende grip. We zien velen van de riders op dergelijke fietsen teruggrijpen naar zulke pedalen en gingen er daarom mee aan de slag. Wees gewaarschuwd, deze pedalen durven weleens te bijten: opgelet met de schenen!

[1] Shimano PDM8040
Shimano’s XT flatpedal is er eentje die lang op zich liet wachten, decennialang zelfs. We zagen natuurlijk al meerdere flatpedal pedalen in de DX BMX lineup of Saint Downhillcomponenten van de Japanners, maar dit is toch een first. De XT PDM8040 is verkrijgbaar in twee maten en moet daardoor beter geschikt zijn voor uiteenlopende schoenmaten. Het kleine model is voor schoenmaat 36 tot 44 terwijl de grote versie de maten 43-48 beter moet ondersteunen. Je krijgt er twee sets vervangbare pinnetjes bij, zodat je de pedalen bij afslijten weer van voldoende grip kan voorzien.

Het platform van de pedaal is breed en geeft een volledige support aan onze Etnies Jameson Mid Crank schoenen. Dankzij de as die zomaar uit een XT-klikpedaal kan komen, blijft het profiel van de pedaal gemiddeld. Er zijn zeker lagere modellen op de markt. Zoals met alle pedalen van Shimano zijn ze gewoon goed. Je zal er geen schoonheidsprijzen mee winnen of dergelijke, maar je weet wel heel zeker dat ze doen wat ze moeten doen en kunnen omgaan met een pak slaag. Een setje PDM8040 pedalen kost 79,95 euro en weegt 489 gram in maat M/L.

[2] Cube Slasher
Bij het Duitse Cube hebben ze zowat alles in de catalogus staan, ook flatpedals. De mooi afgewerkte set Slasher pedalen beschikt over een CNC gefreesd aluminium platform met een CrMo as. Deze as is gelagerd op industriële kogellagers. Het knalrood geanodiseerde setje pedalen maakt gebruik van verwisselbare pinnetjes. Je krijgt er wel maar twee extra bijgeleverd. Leuke add-on door Cube: zowel het linker als het rechterpedaal werd uitgerust met een flessenopener en daarmee zijn de intenties meteen duidelijk! Bikes and beers! De grip zit wel goed, ook de hoogte van het pedaal spreekt aan. Met een gewicht van 421 gram voor de set is ook dat zeker niet verkeerd. Nu de prijs nog: 99,95 euro, dat is wel de moeite.

[3] NC-17 Sudpin IV TNT XL
De pedaal die de Belg Thomas Genon al serieus wat puntjes opleverde in de FMB World Tour. De NC-17 Sudpin IV TNT XL wordt door zowel Thomas Genon als Tomas Lemoine gebruikt om vette slopestyle runs uit te voeren op hun bikes. Dat ze tegen een stootje kunnen spreekt in dat opzicht vanzelfsprekend voor zich. Met 414 gram per paar is de CNC gefreesde aluminium body met CrMo as niet zwaar voor de gebruikte materialen. De twaalf verwisselbare pinnen per kant zorgen voor (letterlijk) uitstekende grip. Je krijgt er nog acht extra meegeleverd, voor als ze slijtage beginnen te vertonen. De as loopt op driedubbel gedichte industrielagers en is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Of je 129,95 euro wilt betalen voor dit setje pedalen met naam en faam laten we in het midden.

[4] Crankbrothers Stamp 1 Large
Je zou haast zeggen dat je op deze set pedalen van Crankbrothers een serieuze stamp moet geven. Met datzelfde zelfstandig naamwoord als naam kan het geen toeval zijn, dus laten we dat dan ook maar doen. De Stamp 1 Large heeft een body volledig uit composietmateriaal en dat zorgt vanzelfsprekend voor een laag gewicht. 330 gram op onze weegschaal om even exact te zijn. De CrMo as loopt in glijlager en een industrielager binnenin de composiet body. De set is verkrijgbaar in twee maten waarbij de small bedoeld is voor schoenmaten 37-43 en de large voor schoenmaten 43-48.

Van de verwisselbare pinnetjes werden geen extra’s bijgevoegd in de verpakking. Het pedaal is verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren en kost 49,99 euro per paar. De combinatie van gewicht, prijs en afwerking maken hier een zeer leuke set van!

[5] Kona WahWah 2 Composite
Ook het Amerikaanse Kona heeft een setje composiet pedalen in zijn gamma. Met de WahWah 2 Composite heb je een uit de kluiten gewassen pedaal onder je voeten die gemaakt is uit een volgens Kona super duurzaam composiet. De pedaal maakt gebruik van low profile platform met een groot oppervlak. Door het materiaalgebruik is de pedaal ligt en duurzaam. De set legt 354 gram op onze weegschaal. De binnenste lager, net langs de traparm, is een stuk hoger dan het profiel van het pedaal, waardoor je voet naar de buitenzijde van het pedaal geduwd wordt. Dankzij het grote oppervlak blijf je desondanks grip houden op de zeven uit de kluiten gewassen vervangbare pinnetjes die je per zijde van grip voorzien.

De WahWah 2 in composiet is een leuke pedaal, verkrijgbaar in verschillende kleuren voor een prijs van 59,95 euro. Wel even opletten: door de hoge binnenlager moet je gebruik maken van een rondel als spacer bij bepaalde cranks. Crankboots zijn in de meeste gevallen niet compatibel.