Twee innovators onder de loep. De fiets kent een haast iconische status in de lage landen. In het buitenland staat Nederland bekend om het veelvuldige gebruik van de fiets, voor alles wat er maar te bedenken is. België is een land dat wielergek is, met zijn klassiekers in het wielrennen, de befaamde cyclocross en in het verleden de prachtige wereldbeker van Houffalize. In de handel spreken we een aardig woordje mee. PON timmert hard aan de weg, zij verwachten in de fietsindustrie een grote groei. Naast het grote geld zijn er ook nog initiatieven die hard aan de weg timmeren, met innovaties en producten met ambitie. Met een sterke visie, gedreven door passie voor de fiets én met een gezonde dosis aan economisch inzicht.

In dit artikel aandacht voor twee van deze bedrijven, die gedreven werken aan een gedurfd concept. Classified.cc ontwikkelde een mechanisme dat elektronisch schakelt, in je achternaaf en zo een voorderailleur overbodig maakt of het bereik van je 1x aandrijving vergroot. Afgesloten van de elementen én met winst van efficiëntie. Absolute Cycling werkt aan een fietscomputer, die eigen technologie aan boord heeft om plaatsbepaling veel nauwkeuriger te maken, waar je ook bent. De beste fietscomputer maken ter wereld is hun beoogd doel.

De fiets

De basis van onze tweewieler begon bij de loopfiets, die waarschijnlijk haar oorsprong kent bij de Franse graaf Mede de Sivrac, rond het jaar 1771. Uitvinder was de journalist Louis Baudry de Saunier. Het zou nog even duren voordat de ketting zoals wij hem kennen gebruikt zou worden, al is op tekeningen van Leonardo da Vinci in de 16e eeuw een schets van de ketting te vinden.In 1868 lijkt de Duitser K. Meyer de eerste te zijn die de ketting toepast in een fiets. Vervolgens was het weer een Fransman die een duit in het uitvinding zakje deed: Lucien Juy voorzag de derailleur van een kabel en het schakelen was een werkelijkheid geworden. Het Italiaanse Campagnolo bracht in 1951 de eerste commerciële derailleur op de markt, gevolgd door het Japanse Shimano.

Die basis is terug te vinden op de fiets tot op de dag van vandaag. De grootste reden is de eenvoud van de constructie en de efficiëntie van een kettingaandrijving. Ter illustratie, je 1x aandrijving komt tot een gemiddelde efficiëntie van 95.2%. De ‘ouderwetse’ dubbele bladen halen een efficiëntie van 96.2%. Kortom, die voorderailleur heeft zijn voordelen, maar dankzij de moderne geometrieën is er simpelweg geen plaats meer voor de voorderailleur. Een versnellingsbak boet in op efficiëntie, is ingewikkeld en vereist ingrijpende wijzigingen aan het frame of het wiel. Maar, het Belgisch-Nederlandse Classified heeft een oplossing die het beste van twee werelden samen lijkt te brengen.

Het concept

Met slechts één blad vooraan toch 22 versnellingen. De functie van de voorderailleur zit in de naaf van het achterwiel verwerkt, waardoor er geen twee kettingbladen meer nodig zijn vooraan. Zie het als een virtuele voorderailleur, een elektromechanisch systeem in de naaf van het achterwiel. Een soort van virtuele, onzichtbare versnellingsbak. Een technisch hoogstaande samenwerking van tandwielen, ringen en veel meer, aangestuurd door elektronische shifters aan het stuur. Draadloos. Het systeem bestaat uit honderd unieke onderdelen die uitermate nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.

Het systeem heeft veel meer voordelen. Waar je normaal de benen een fractie van een seconde stil moet houden om te schakelen zodat de ketting de kans krijgt om over te springen, is dat nu niet meer nodig. In tegenstelling tot een traditionele voorderailleur schakelen de naven van Classified ook onder volle kracht, getest tot wel 1000 watt. De technologie zit netjes weggewerkt, regen of modder kan er niet bij. Het gewicht neemt niet toe, ten opzichte van een 2x-aandrijving

De elektronische unit zit dus in de steekasverbinding van het achterwiel gebouwd en blijft derhalve behouden als je van wiel wisselt. De batterij in de stuurmodule gaat langer dan een jaar mee. De ontvanger op de steekas is op te laden middels micro-USB en goed voor meer dan 10.000 schakelbeurten.

Autobranche
Ridley is het eerste merkdat met het Classified schakelsysteem gaat werken, Tom Boonen is een van de investeerders. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf heeft zeven jaar aan deze technologie gewerkt, waarbij vooral het gewicht een flinke uitdaging was. Kristof Verpoorten van Classified vertelt hoe zij aan hun kennis komen. “Een groot deel van onze medewerkers heeft een achtergrond in de automotive sector.De kennis op dit vlak gecombineerd met enkele ontwikkelaars die zeer actief waren in de fietsbranche heeft tot dit product geleid. We zijn gestart van een volledig wit blad en waren in staat ver uit te zoomen. Het was voor ons snel duidelijk dat de voorderailleur beter kon, dit component en vooral zijn performance zijn weinig of niet geëvolueerd.

Mountainbike

Het schakelsysteem is nu voor de gravel- en racefiets ontwikkeld. “Racefietsers zijn qua technologie minder ondernemend dan mountainbikers. Zij kijken naar wat in een profpeloton goed werkt en kopiëren dat vervolgens. Zo reden zij nog altijd met een dubbel voorblad, waar in het mountainbiken het enkele voorblad allang geaccepteerd is. Gravel is hipper en nieuwer en staat ook wat meer open voor nieuwe technologie dan de racefietsers en zit daarmee precies tussen de mountainbike en het wielrennen in.” Ze gingen de markt op en troffen in Ridley een goede partner. Het is de bedoeling om de komende maanden ook andere merken aan zich te binden, mond-tot-mondreclame lijkt hier in de sleutel.

Classified krijgt nu al vaak de vraag wanneer mountainbikers hiervan gebruik kunnen maken. “We werken daar hard aan en volgend jaar is er op dat vlak nieuws te verwachten.Het is voor mountainbikers heel interessant, vooral de betrouwbaarheid. Geen vuil of modder meer in je voorderailleur en gewoon kunnen schakelen als je wilt schakelen. Het is heel fijn voor die sport dat je met één klik een heel grote stap qua versnelling kunt zetten, bijvoorbeeld op heuvelachtig parcours. Daar hoef je niet de hele cassette voor op of af te schakelen.”

De naam Classified klinkt mysterieus en dat was ook precies het marketingdoel. “Het zit allemaal in een zwarte doos, de zwarte naaf. Het is een heel ingewikkeld systeem, maar je hebt uiteindelijk maar twee kanten en twee ratio’s die je op je stuur kunt kiezen. De functionaliteit is heel simpel. Het is vergelijkbaar met een iPhone: je ziet er weinig aan van buiten, maar het is een ingenieus radarwerk met meer dan honderd onderdelen.”