De aandachtige toeschouwer had het tijdens het afgelopen wereldkampioenschap misschien reeds gemerkt: Orbea-rijdster Catharine Pendrel reed met nieuw tuig naar een mooie vijfde plaats.

De Oiz is een fiets met geschiedenis. Gelanceerd in 2005 is het steeds een erg populaire full suspension bij talloze crosscountry- en marathonrijders geweest. De nieuwe Oiz is – zoals Orbea zelf beweert – geboren om te winnen.

Het volledig monocoque carbonframe is ook een decennium later nog steeds een pareltje. Het is licht, sterk en stijf en staat bol van de meest geavanceerde technologie.

Orbea maakt gebruik van haar eigen Advanced Dynamics. Het dempingskarakter van de Oiz is helemaal gericht op crosscountry-gebruik. De sag kan laag worden ingesteld, er gaat geen onnodige kracht verloren en je hebt beschikking over 95 millimeter soepele veerweg. Custom tuning van de demper minimaliseert bottom-out en zorgt voor een erg efficiënte vering. Op de achteras is er voortaan geen draaipunt meer.

De nieuwe Oiz is een lichte en stijve fiets die supersnel accelereert en dankzij de vorm en gebruikte materialen tegelijkertijd het nodige comfort levert. De Oiz komt met de nieuwe Boost 148-standaard, krijgt korte chainstays en mogelijkheid tot het plaatsen van 2,4″-rubber. Interne kabelgeleidingen en een directe montage van de voorderailleur op de zitbuis maakt er een veelzijdige racer van. De mogelijkheid tot plaatsing van een dropperpost is voorzien.

Nieuwe knappe kleuren maken het Oiz-plaatje helemaal compleet.