Nog maar net brachten we het nieuws van een nieuwe Orbea Oiz of het Spaanse merk pakt alweer uit met een grondige facelift van hun ouwe getrouwe hardtail, Alma.

Dit is ondertussen de vierde versie van het crosscountry-vlaggenschip bij Orbea. Sinds 2006 draait de Alma mee aan de top van de internationale competities en is het steeds een toonbeeld van design en efficiëntie geweest. De Alma maakt gebruik van Orbea’s meest geavanceerde carbontechnologie. Het high-end carbonframe weegt een luttele 950 gram en de vormen leunen nauw aan bij die van de vorige Alma. De staande achtervorken werden dunner om zo meer comfort te bieden. De bovenbuis krijgt de voor Alma typische kromming mee om zo betere tractie en extra comfort te leveren. De kabelgeleiding werd grondig aangepakt en er is ruimte voorzien voor een Di2-batterij.

De geometrie van de Alma werd agressiever met een lagere stuurbuishoogte, korte chainstays (430 millimeter in 29″ en 420 millimeter in 27,5″) en een vlakkere balhoofdhoek (69,5°). Door Boost te gebruiken, kunnen banden met een breedte tot 2.4″ gemonteerd worden. BWC staat ook bij Orbea voor ‘Big Wheel Concept’. Wat zoveel betekent dat de Alma in vijf frames en twee wielmaten komt. Small en medium komen in 27,5″, terwijl medium, large en extra large op 29″-sloffen staan.

Opvallend is de vaste vork van eigen makelij, de Spirit. Of dergelijke vork geschikt is op elk soort terrein valt te betwijfelen, maar de looks heeft ze alleszins meer dan mee. De Spirit carbon voorvork kan – door spacers te gebruiken – zowel met traditionele 100 millimeter steekas als met Boost 110 gebruikt worden. Montage van 29″ of 27,5+-banden is eveneens mogelijk. Tot slot is er de mogelijkheid de Alma deels à la carte af te monteren, waarbij je zelfs je eigen framekleur kunt kiezen.