Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft er een nieuwe mountainbikeroute bij. Natuurmonumenten heeft deze route in een intensieve samenwerking met mountainbikers gerealiseerd, om zo de kwetsbare natuur de rust te geven die ze nodig heeft en om verschillende gebruikersgroepen beter van elkaar te scheiden.

“De duinen zijn een kwetsbaar gebied met stuifzand, heidevelden en eeuwenoude randwallen. Het is dus erg bijzonder dat hier een mountainbikeroute door heen loopt,” vertelt Inge van Dongen, boswachter bij Natuurmonumenten. De natuurorganisatie wil deze bijzondere natuurwaarden graag behouden en daarom is het belangrijk dat mountainbikers op de route blijven. “Veel mountainbikers ergeren zich aan de mountainbikers die van het pad afgaan,” aldus boswachter Inge. “Ze zorgen voor conflicten met andere recreanten en geven de gebruikers die netjes op de route blijven een slechte naam.”

Natuurmonumenten ging daarom met mountainbikers in gesprek en hieruit bleek al snel dat de route op sommige plekken te nat of te zwaar was. Bovendien reden veel mensen vanuit het oosten via wandel- en ruiterpaden naar de huidige route, omdat er geen officiële mountainbikeroute was.
“Samen met een groep mountainbikers hebben we gezocht naar oplossingen,” vertelt Inge. “Zo onderhouden we de bestaande route beter. En er is een nieuwe lus aangelegd die gemakkelijker te rijden is en meteen dient als aanrijroute vanuit het oosten. Kwetsbare gebieden krijgen zo weer de rust die ze nodig hebben en iedereen kan op zijn eigen pad genieten van de natuur.”

De betrokkenheid van de mountainbikers en de omgeving is groot.
“Voor de aanleg van de nieuwe lus was geld nodig. Mountainbikers hebben lokale ondernemers gevraagd een bijdrage te leveren en zij waren bereid hun portemonnee te trekken. Het is fijn dat je op deze manier het gebied kunt beschermen en de beleving van bezoekers kunt versterken.” De nieuwe route is ongeveer zestien kilometer lang, maar kan ook verbonden worden met de huidige route van 26 kilometer. Om de mountainbiketrack te mogen rijden is een vergunning nodig. Deze is te koop op www.natuurmonumenten.nl/mtb. In de natuurgebieden van Natuurmonumenten geldt een buitencode waarin de aandacht wordt gevraagd voor respectvol gedrag richting elkaar en de natuur.

Meer info over de route op de site van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten