De nieuwe BMC Teamelite 01 is een hardtail met een beetje vering. In samenwerking met hun Impec R&D Lab – dat zich eigenlijk vooral met de racefietsen bezighoudt – heeft BMC hun naar eigen zeggen meest geavanceerde hardtail ooit geproduceerd.

Micro Travel Technology

Twee jaar, zo lang hebben de ingenieurs erover gedaan om een perfect functionerende hardtail te ontwikkelen. Micro Travel Technology is de meest innovatieve uitvinding en betekent eigenlijk dat er geïntegreerd tussen de staande achtervorken en de zitbuis een soort elastomeer is voorzien. Die elastomeer zorgt voor pakweg 15 millimeter ‘veerweg’ zonder dat er een echte achtervering nodig is. Een volledig geïntegreerde XCell-demper zorgt verder voor zijdelingse stijfheid van het frame. Geen onbelangrijk detail om te vermelden, is dat al deze extraatjes niet voor extra gewicht zorgen. Het Teamelite-frame klokt af op een nette 1080 gram. Verder noteren we interne bekabeling, 142 millimeter steekas achter en uiteraard het behoud van het Big Wheel Concept.

Julien Absalon is alvast enthousiast: “Eerlijk gezegd: ik had me voorbereid op een compromis. Maar nu ik er echt mee gereden heb, ben ik ervan overtuigd dat het even goed klimt als de fiets van vorig jaar, maar ik haal er wel mijn voordeel uit in de afdalingen. Ik ben er erg blij mee.