Mountainbikevereniging MTB-Noordwest is door de KNWU verkozen tot de wielervereniging van het jaar 2016. Eerder werd ook al bekend dat het Noord Hollandse MTB-Noordwest de grootste fietsvereniging van Nederland is. In de afgelopen vijf jaar is de vereniging snel gegroeid tot ruim 1000 leden, bijna 1000 donateurs en ongeveer 250 vrijwilligers. Daarmee is MTB-Noordwest een belangrijke speler in de belangenbehartiging van mountainbikers in de regio en is zij in staat om het onderhoud en de aanleg van mountainbikeroutes in de regio te financieren en middels de grote schare actieve vrijwilligers ook zelf uit te voeren.

Voorbeeld voor andere verenigingen

Volgens de jury is MTB-Noordwest in meerdere opzichten een voorbeeld voor andere verenigingen: “MTB-Noordwest maakt zich sterk voor de promotie van de mountainbikesport in brede zin, door het aanleggen en onderhouden van mountainbikeroutes, het organiseren van spraakmakende en laagdrempelige evenementen. Door het grote aantal leden, donateurs en vrijwilligers creëert MTB-Noordwest niet alleen de benodigde financiële armslag om te kunnen investeren in de mountainbikesport, maar zijn zij bovendien een serieuze gesprekspartner voor overheden en natuurbeheerders. Er wordt veel energie gestoken in het boeien en binden van leden én vrijwilligers. De actieve aanwezigheid op social media, de eigen webshop en de beschikbaarheid van een eigen Mylaps-tijdswaarnemingssysteem benadrukken het eigentijdse en ondernemende karakter van deze vereniging. Deze laatste investering, maar ook hun investering in lokale opleidingsfaciliteiten, houden zij niet alleen voor zichzelf maar delen zij met andere verenigingen. Kortom een moderne, dynamische en op samenwerking gerichte vereniging met een hoog kwaliteitsbewustzijn.”

Blij met erkenning

Voorzitter Erik Boschman is blij met de erkenning: “Dit is een welverdiende pluim voor al het goede werk dat door onze vrijwilligers in de afgelopen jaren is verricht. En natuurlijk een mooie opsteker voor al onze leden, donateurs, vrijwilligers, partners en sponsoren. Hun bijdrage is het fundament voor ons werk.” Bij de uitverkiezing hoort een geldprijs van 5000 euro. Boschman: “Dat bedrag kunnen we goed gebruiken om op te komen voor de belangen van de mountainbikers of het onderhoud van de mountainbikeroutes bij ons in de buurt. Waar we het precies aan gaan besteden is nog niet bekend. Eerst maar even genieten van dit moment en onze achterban bedanken voor hun inzet en steun. Houdt onze Facebook-pagina in de gaten voor meer nieuws!”.

foto: MTB-Noordwest/Erik Boschman