Hans Becking en Anne Terpstra zijn uitgeroepen tot Mountainbiker van het Jaar 2016. Milan Vader en Kiki van Asselt zijn gekozen de meest veelbelovende talenten van het afgelopen seizoen. Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award zondag 11 december uitgereikt in conferentieoord De Poort in het Gelderse Groesbeek. Voorafgaand aan de uitreiking reden de genomineerden samen de veldtoertocht van Malden.

De 30-jarige Hans Becking werd in juli Nederlands kampioen crosscountry. In die discipline reed hij een constant seizoen in de subtop van het internationale mountainbiken. De coureur van het CST Superior Brentjens Mountainbike Racingteam liet daarnaast vooral uitschieters zien in diverse etappewedstrijden, zoals de Cape Epic (derde plek in vierde etappe), de Epic Israël (eindwinnaar) en de Brasil Ride (vierde in eindklassement). Becking, woonachtig in het Belgische Wetteren, werd ook vierde op het Nederlands kampioenschap marathon.

Net als afgelopen seizoenen stond er nationaal geen maat op Anne Terpstra. De Apeldoornse (25) van het Duitse Ghost Factory Team werd in juli voor de vierde keer op rij Nederlands kampioene. Hoogtepunt van het seizoen van Terpstra was echter haar deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor kwalificeerde ze zich met een tiende plek op de Europese kampioenschappen. Terpstra werd in Rio de Janeiro vijftiende. Ze haalde op het WK de finish niet, maar reed in diverse internationale wedstrijden voldoende korte uitslagen om het seizoen in de top dertig van de UCI-wereldranglijst af te sluiten.

Talenten
In zijn tweede seizoen bij de beloftes groeide Milan Vader uit tot een vaste waarde in de internationale mountainbiketop van zijn leeftijdscategorie. De coureur finishte drie keer in de top tien van een wereldbekerwedstrijd en werd achtste in het eindklassement. Vader werd daarnaast achtste op het WK, zesde op het EK en verdedigde met succes zijn Nederlandse titel. Juniore Kiki van Asselt reed een stabiel seizoen met de overwinning in de Benelux Cup van Zoetermeer als mooiste resultaat. In het klassement van de prestigieuze wedstrijdserie finishte de renster van Stappenbelt-Specialized als tweede, als beste Nederlandse. Van Asselt pakte ook nog een bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap.