Magura kiest vaak voor optimalisatie voordat ze overgaan tot complete vernieuwing. In samenwerking met de Britse trialspecialist en YouTube-fenomeen Danny MacAskill ging Magura op zoek naar een nieuwe remhendel voor de MT-remmen. De HC3-remhendel verscheen ten tonele en bleek een aanpasbare lichtmetalen remhendel te zijn. Iets of wat vreemde evolutie na al dat lichtgewicht ‘Carbotecture’ dat bij Magura hoog in het vaandel staat.

Met deze hendel moest een beter evenwicht gecreëerd worden tussen het remgevoel, de algehele ergonomie en de kracht van de rem. Een eerste grote verschil is dat deze hendel specifiek gemaakt is voor éénvingergebruik, de standaard MT-remmen zijn allemaal uitgerust met remhendels voor tweevingerbediening. De aluminium hendel heeft daarnaast twee mogelijke aanpassingspunten: een scharnierpunt in de bocht van de hendel met een inbusboutje om de afstand van de hendel tot het stuur aan te passen en een in of uit te draaien boutje dichtbij het hoofdscharnierpunt van de rem. Hiermee kun je de remkracht verhogen door de hefboom aan te passen. Alles samen moeten deze hendels het makkelijker maken om jouw persoonlijke optimale combinatie te vinden tussen remgevoel, ergonomie en remkracht. De HC3-remhendels zijn verkrijgbaar vanaf 55 euro per stuk en wegen 38 gram per kant.

HET ANKER

Om remhendels te testen moet je natuurlijk eerst een set remmen hebben om ze in te monteren. Magura voorziet ons voor deze test van een set MT7-remmen waarvan we de standaard tweevingerremgrepen kunnen vervangen door een paar HC3’s. De montage is vrij eenvoudig. Nadat je de stelschroef uit de remgreep haalt, tik je de pin waaromheen het hoofdscharnierpunt van de hendel is opgebouwd er zo goed als helemaal uit. Daarna steek je de HC3 hendel ertussen, tik je de pin er weer door en klaar is Kees. Met de juiste tools een werkje van een klein kwartiertje.

Eerste testkneep in de remhendel: “Oke, seems legit.” Niet direct totale euforie, maar de ergonomie is alvast van een totaal ander niveau. Om onszelf wat ruimte te geven om te wennen, stellen we alles in de centrale positie in, waarna we beginnen met de eerste testrondes. Wederom stellen we vast dat je alleen al puur voor de ergonomie onmiddellijk een setje HC3’s op je compatibele MT6, MT7 en MT-Trails moet monteren. Het gevoel dat de hendel je geeft is top. Stijf en direct zijn de eerste sleutelwoorden die in ons opkomen. Na wat langer te hebben gedaald stellen we het feit dat we de hefboom van de hendel kunnen verhogen, terwijl we de afstand tot het stuur kunnen verkleinen enorm op prijs. Hierdoor is je remmende wijsvinger in een redelijk ontspannen toestand. Kramp en stijve vingers zijn hierdoor sneller van de baan tijdens lange afdalingen. Het toppunt is dat we ze in onze setup zo ingesteld hebben dat het rempunt op ongeveer anderhalve centimeter van het stuur zit, zonder dat je de hendel tegen het stuur trekt als je door remt. Zalige instelmogelijkheden!

Tip: wil je je bestaande Magura MT-remmen upgraden, dan is deze HC3-hendel echt wel ‘the way to go’. Ze zijn wel een stuk zwaarder dan de originele remhendels, zeker als het over de carbon versies gaat. Zoek je een betere ergonomie maar heb je de extra aanpassingen niet direct nodig, dan zijn de op Eurobike geïntroduceerde HC1’s misschien wel iets voor je. Meer hierover op de nieuwspagina’s voorin het magazine.