Lezyne gaat ondertussen al drie jaar mee op de markt van fietsnavigatie. Ze ontwikkelen rechtvoor de raap toestellen die eruit springen dankzij hun stevige autonomie. Met de Mega C enhanced GPS is dat niet anders, ookal is dit het eerste toestel van Lezyne met een kleurenscherm.

Met de Mega C krijg je een compact navigatietoestel dat van formaat veel weg heeft van een Garmin Edge 820. Het toestel is volledig via de vier knoppen op de zijkant te bedienen. Het ontbreken van een touchscreen drukt het bedrag dat je ervoor neertelt ook.De prijst komt uit op 199,95 euro voor het losse toestel en 299,95 euro voor de bundel met hartslag- en cadanssensor. De Mega C heeft een schermgrootte van 33,8 mm op 45,1 mm en is daarmee iets groter dan zijn oudere broer Super GPS.

Instellingen beheren en navigatie inladen en opstarten gaat volledig via de LezyneAlly smartphone app. Niet alle functies van het toestel zijn volledig standalone te gebruiken en dat is wel jammer. Natuurlijk is dat niet onlogisch gezien het prijsverschil met toestellen die dezelfde opties hebben maar deze wel volledig ‘in huis’ kunnen beheren.

De Mega C is compatibel met zowel Bluetooth als ANT+ sensoren inclusief vermogensmeters. GPS-nauwkeurigheid is gegarandeerd dankzij GPS en GLONASS-satelliet positionering. De toevoeging van een barometrische hoogtemeter voorziet je ook van accurate data over de behaalde positieve en negatieve hoogtemeters. Al deze data kunnen weergegeven worden in maximum acht velden op het 240 bij 320 pixels kleurenscherm.

Met deze unit heeft Lezyne haar systeem nogmaals verder ontwikkeld. Voortaan is het mogelijk om de connectie met de LezyneAlly-app ook te gebruiken om routes in te laden in de unit, zodat slecht bereik op je telefoon je onderweg geen parten speelt tijdens het navigeren. Die koppeling met je telefoon is verder uitgewerkt door het weergeven van notificaties over berichten en meldingen uit populaire apps. Via dezelfde Ally-app is de connectie met Strava, TrainingsPeaks, Today’s Plan en Ridewith GPS nooit ver weg. Verder kan je de Shimano Di2 en Sram Etap systemen ook laten weergeven op deze Lezyne Mega C.

Via de GPS Root pagina op je computer kan je verder nog routes uploaden of kaartmateriaal aan het toestel toevoegen.

Maximum support

Voor 199,95 euro zijn we onder de indruk van de totale ondersteuning van het toestel. Jammer dat de connectie met de smartphone niet weg te denken is bij gebruik van dit toestel. Vooral de batterijduur (opgegeven tot 32 uur, in optimale omstandigheden natuurlijk) en het formaat van het toestel zijn super voor ons mountainbikers. De meegeleverde out-front mount van Lezyne is stevig, maar een compacte montage op de stuurpen is een minder kwetsbare opstelling en hier perfect mogelijk.

Gezien de algehele functionaliteit van dit nieuwe toestel is de Amerikaanse fabrikant duidelijk op goede weg om een groter aandeel op de markt op te eisen. Als de uitwerking van de functies voortaan ook nog volledig on-board voorzien kan worden, zijn we hoe dan ook bereid er een meerprijs voor te betalen.