Ander evenement, andere atmosfeer, maar vijf jaar na zijn eerste wereldtitel op het snelle circuit van Sankt Wendel, gaat Alban Lakata opnieuw met de wereldtitel marathon lopen. Op het bijzonder zware parkoers (87 kilometer en maar liefst 4700 hoogtemeters) was Lakata zonder twijfel de sterkste. Twee dagen na zijn 36ste verjaardag bezorgde de sympathieke Oostenrijker zichzelf dus een erg mooi cadeautje, de regenboogtrui. Lakata maakte van in het begin de wedstrijd erg zwaar: “Ik heb op de eerste klim reeds stevig doorgetrokken en zag dat de anderen niet volgden.” 4 uur en 24 minuten later reed Alban Lakata als eerste onder de aankomstboog.

Regerend wereldkampioen, Jaroslav Kulhavy, stapte uit de wedstrijd, zijn deelname aan de volgende ronde van de wereldbeker crosscountry in Lenzerheide komt echter niet in het gedrang. Zijn Specialized-teamgenoot Christophe Sauser beëindigde met deze race zijn professionele loopbaan met een tweede plaats op: “Ik moest echt een superdag hebben om Lakata te kloppen vandaag, hij was gewoon de sterkste”, gaf Sauser toe. Met het palmares van Sauser kunnen we met recht en reden spreken van een van de meest succesvolle marathonbikers ooit.

Als goede en lichtgewicht klimmer ging de derde plaats naar de Columbiaan Leonardo Paez.

Gunn Rita Dahle voor nieuw record

De dames tekenden voor een Scandinavisch duel: de Noorse Gunn Rita Dahle en de Deense Annika Langvad waren de topfavorieten voor deze wereldtitel. Ervaring leidt tot overwinning. Op 42-jarige leeftijd wordt Gunn Rita Dahle zo de oudste atleet die de regenboogtrui won, meteen goed voor een haar tiende wereldtitel. Een absoluut record. Drie minuten en achttien seconde later reed Annika Langvad over de finish. Met haar 31 is Annika piepjong op dit podium, waar de derde plaats naar Sabine Spitz (43) ging.

Herbeleef de hoogtepunten van een fantastische – maar loodzware – marathon.