Kona is niet meteen een merk dat wij associëren met pure, hardcore crosscountry-racerij. Fun, singletrails, ruige afdalingen, speelse bikes, … dat is Kona voor ons. Met de carbonversies van hun onderhand legendarische Hei Hei zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Je leest het goed, Kona komt met een carbonversie van de Hei Hei. En wel meteen in twee verschillende versies.

Kona Hei Hei Race DL

De Hei Hei Race DL wordt de pure crosscountry- en marathonmachine bij Kona. Een ultralicht carbon frame met 100 millimeter veerweg voor en achter zijn alvast de correcte beginwaarden. Het Fuse Independent Suspension systeem kennen we van de bestaande Hei Hei-modellen, werkt zonder draaipunten ter hoogte van de chainstay en zitbuis en levert een erg progressieve en efficiënte demping op: strak in de beklimming, alles los in de afdaling. Een paar maanden geleden reden wij nog met de aluminium versie. Toen concludeerden we als volgt: “Zoveel controle en vertrouwen en een – naar xc-normen althans – bijna oneindige veerweg zorgen ervoor dat je gewoon gekkere dingen doet dan je eigenlijk zou willen op een fiets met dit inzetbereik. Een carbon versie van de Hei Hei Race staat voor heel binnenkort in de steigers. Daar zijn wij nu al meer dan nieuwsgierig naar.”

Wel, die carbon versie is er nu en ziet er knap en snel uit. De geometrie doet het met een korte stuurpen, lang front center en een compacte achterdriehoek. Het blijft natuurlijk we Kona, dat betekent dat de Hei Hei niet enkel snel maar ook fun moet zijn.

Kona Hei Hei DL

Over fun gesproken, naast de Race komt er een ‘gewone’ Hei Hei DL met hetzelfde frame maar met 120 millimeter veerweg vooraan en 100 millimeter veerweg achteraan. Doe daar bredere WTB-velgen en een seatdropper bij en het wordt duidelijk dat de Hei Hei DL helemaal verlekkerd is op technische en moeilijke trails.

In het geweldige Double Vision filmpje van Kona krijg je een beter beeld over beide bikes.

Double Vision from Kona Bikes on Vimeo.