Jong, ambitieus, snel op twee wielen en een palmares om nu al van te gaan duizelen, Mathieu Van der Poel kan alles op een fiets. Het veldritseizoen was nog niet afgelopen, of Mathieu Van der Poel kondigde reeds nieuwe doelen aan. Mountainbike en Olympische Spelen, dat was nog eens een uitdaging. Wel, de eerste stappen richting Rio zijn gezet. Sterker zelfs, in zijn eerste echte internationale mountainbikewedstrijd ging hij meteen met de overwinning lopen.

Een groot deel van de internationale mountainbike-top is momenteel aan de slag in de Cyprus Sunshine Cup. De eerste stage was een time trail. De opwarming daarvan verliep niet helemaal perfect voor Van der Poel. Tijdens een laatste verkenning kreeg hij een lekke band waardoor hij maar vijftien minuten voor de start terug ter plaatse was en hij nog een wiel moest wisselen. Zijn tiende plaats in die tijdrit bewees reeds dat Mathieu Van der Poel wel wat in zijn mars heeft op de mountainbike. Vandaag was er dan de eerste echte stage. Een kopgroep van twintig rijders bleef netjes bij elkaar. Tot Mathieu Van der Poel met nog een goede dertien kilometer te gaan zijn moment koos om tijdens een korte klim een aanval te plaatsen. Niemand in de groep had veel zin in de achtervolging. Een kleine drie kilometer voor de finish was het Fabian Giger die bij Van der Poel kwam en meteen aanviel. Van der Poel: “Ik was stikkapot, hij had meteen een kloof van tien seconden. Maar ik haalde nog een keer het onderste uit de kan en kwam er terug bij.” Tweehonderd meter voor de finish verraste Van der Poel Giger, die dacht de overwinning op zak te hebben. Giger: “Ik dacht dat ik alleen zat. Domme fout van mij. De conditie is goed, enkel aan de tactiek moet ik nog werken.”

Uiteraard ontbreekt een aantal internationale toppers op deze Cyprus Sunshine Cup, maar Mathieu Van der Poel laat toch maar mooi onder andere Maxime Marotte en Jaroslav Kulhavy achter.

Belangrijk is echter dat er op deze manier de broodnodige punten verzameld worden om zo een betere startplaats te bekomen tijdens de wereldbekerwedstrijd in Albstadt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.