The Originals

Het Amerikaanse Gore zou jullie bekend in de oren moeten klinken. De kledingfabrikant is niet alleen zowat de grondlegger van de ademende membranen, het zet ook al jaar en dag geweldig uitgebreide collecties op de markt. Het merk verdient naar onze mening stukken meer krediet dan het nu van de markt krijgt. Dat bevestigt Gore weeral met de schitterende Trail collectie. We gingen op pad met twee soorten jackets die in koude en natte weersomstandigheden enorm handig kunnen zijn: de Gore C5 Gore-Tex Active TrailHooded Jacket en de Gore C5 Gore Windstopper Thermo Trail Jacket.

Een grote misvatting die ons nog steeds overvalt als we eens op een toertocht of een fietsevenement rondneuzen: hoe vaak wij fietsers nutteloos rondrijden in een of ander regenjack. Laten we even heel duidelijk zijn: als de regen niet met bakken uit de lucht valt, ben je veel beter af met iets anders. Dan komen we bij een belangrijk verschil: waterdicht of waterafstotend. Het is in lichte regen stukken beter om op pad te gaan met een goed winddicht jack dat waterafstotende kwaliteiten heeft, dan dat je voor een volledig waterdicht jack gaat.

Gore heeft voor ons fietsers, en voor alle andere buitensporters en actievelingen, geweldige materialen ontwikkeld. De door ons meest gebruikte zijn het Gore-Tex membraan en de Windstopper. Beide zijn terug te vinden in ontelbaar veel soorten sportkleding en worden gebruikt door bijna alle merken op de markt. Waarom dan niet op pad te gaan met ‘TheOriginals‘?

Als we kijken naar onze eigen klederdracht in koud en slecht weer dan kunnen we een makkelijk besluit nemen: we zijn absolute voorstanders van het dragen van Windstoppers. Ze zijn winddicht en waterafstotend, maar ademen nog bijzonder goed. Daardoor zijn ze de ideale metgezel in koude en natte weersomstandigheden. In het geval van de Gore C5 Gore Windstopper Thermo Trail Jacket is dat niet anders. Deze Windstopper heeft een ideale lossere fit en voelt goed aan. De thermische voering aan de binnenzijde zorgt ervoor dat we geen kou krijgen en de hoge kraag is makkelijk te combineren met een goede baselayer om je zo lekker warm te houden. Het jack heeft een geweldig ademend vermogen en zorgt ervoor dat je niet nat in het zweet staat. Toch voorkomt de Windstopper in de Thermo Trail Jacket ook dat je niet nat wordt van de regen bij een kleine bui en vochtig weer. De ideale combinatie toch? We zien veel te vaak bikers die een regenjack dragen en vermoedelijk natter worden van het zweet dan ze ooit van de regen kunnen op dat moment.

Wat doe je op het moment dat de regen wel met bakken uit de regen valt? Ja, op dat moment heb je wel dat regenjack nodig. Gelukkig bestaan er ontzettend goede membranen die niet alleen compleet waterdicht zijn, maar ook nog een goede wisselwerking van binnen naar buiten voor elkaar krijgen. Het Gore-Tex Active membraan van de Gore C5 Gore-Tex Active TrailHooded Jacket is er zo eentje. Het Active membraan is het best ademende uit de Gore-Tex line-up. Het werd ontwikkeld voor de actieve sporten waarbij er gedurende lange tijd gepresteerd wordt met een verhoogde hartslag. Doordat de lichaamstemperatuur toeneemt, heeft het lichaam een veel grotere behoefte aan een goed ademend regenjack. Anders hoopt zich een grote hoeveelheid vocht op onder je jas die nergens naartoe kan. Bij dit jack is het net die wisselwerking van binnen naar buiten die top is. De opgebouwde waterdamp die ontstaat door het zweten parelt door het membraan naar de koudere buitenzijde zonder dat de ‘grotere’ regendruppels doorgelaten worden. Blijft het stevig regen, dan is dit absoluut de oplossing. Van de Gore-Tex membranen is de Active-versie een van de lichtste waardoor hij nog goed in onze rugzak past.

De loosefit zorgt ervoor dat je de regenjas probleemloos over je ander kledij kan trekken als hij echt nodig is. Net dan is de jas in zijn element. De kap is verdomd handig wanneer we hike-a-bike terug omhoog moeten en het maar blijft regenen.

Gore Bike Wear

Beide jacks zijn voorzien voor trailgebruik in combinatie met een rugzak en lossere kleding. De Gore producten behoren qua techniciteit tot de allerbeste van de markt en doen serieus goed hun werk. Wat ook opvalt, is dat het merk op designvlak de laatste jaren gelukkig enorm vooruit is gegaan. Beide hier geteste jacks passen perfect, doen waarvoor je ze koopt en zien er ook nog eens goed uit. De Windstopper kost 199,95 euro terwijl de Gore-Tex regenjas 269,95 kost. Niet goedkoop, dat klopt. Maar voor dat geld heb je wel bijzonder goede producten. Het merk verdient het naar onze mening om even vaak over de tong te rollen als Assos, Castelli en Rapha, want wat ze maken is verdomd goed.

www.gorewear.com/eu/be-en | Prijs vanaf € 199,95