Smartwatches zaten eigenlijk al in de collectie van Garmin voordat het smartwatches werden genoemd. De Phoenix 6 Pro Solar is indrukwekkend, zowel qua specificaties als qua uiterlijk. Om met het uiterlijk te beginnen, de Phoenix oogt stoer. Meer als een traditioneel horloge dan als een smartwatch, wat ons prima bevalt. Het scherm is groot, tovert mooie kleuren naar voren en heeft een resolutie van 280 bij 280 pixels. Daarnaast heeft deze Phoenix, zoals de naam al doet vermoeden, zonnepanelen aan boord. Aan de boven- en onderkant bevinden zich twee strips en het volledige scherm is in staat om 10 procent van het licht om te zetten in energie. Deze solar paneeltjes dienen niet om het apparaat weer volledig te laden, maar kunnen wel de batterijduur verlengen. Afhankelijk van de modus waarin je het horloge gebruikt, zijn dat flinke winsten die bijvoorbeeld in de expeditiemodus 8 extra dagen kunnen opleveren bovenop de 28 dagen zonder zon. Het scherm is aan de bovenkant voorzien van het welbekende Gorilla Glas 3, dus om een kras te maken zul je de nodige moeite moeten doen.

Zo gespecialiseerd als de Whoop band die we eerder bespraken, zo veelzijdig is de Garmin Phoenix. Dit is een smartwatch in optima forma. Aan je pols is het horloge duidelijk aanwezig, door een behoorlijk gewicht. Toch blijkt het comfortabeler dan je in eerste instantie zou denken, mede dankzij een prima bandje. Qua functies weet je haast niet waar je moet beginnen. Uiteraard worden meldingen van je telefoon weergegeven op het beeldscherm van je Phoenix. Daarnaast kun je op je horloge widgets aanmaken, waardoor je diverse functies van je horloge snel en eenvoudig kunt bereiken.Voor jouw sport kun je profielen aanmaken, met datavelden die je zelf kunt toevoegen, aanpassen of verwijderen. Flow en Grit, Garmin’s MTB specifieke functies, vind je ook terug op de Phoenix. Uiteraard wordt je hartslag 24/7 geregistreerd, maar ook de zuurstofsaturatie in je bloed en je HRV (kunnen) worden bijgehouden, alsmede je ademhaling. Ook doet de Phoenix dienst als slaaptracker, al zat deze er in ons geval regelmatig naast. Gebruik je de Phoenix in combinatie met je trainingsschema, dan worden de gewenste zones in de gaten gehouden, inclusief data van je wattagemeter.

Waar de Garmin echt in uitblinkt, is navigatie. Net als op de normale navigatietoestellen van Garmin kan er een topografische kaart worden weergegeven, die prima leesbaar is op het scherm. Ook zijn turn-by-turn aanwijzingen beschikbaar. Zo kun je ook je route naar huis weer laten plotten of je kunt op wintersport gebruikmaken van TopoActive kaarten in Europa waarop je vrijwel alle afdalingen terug kunt vinden. Muziekje aan tijdens het sporten? Zet muziek op je horloge of koppel je Spotify account aan je horloge om zo wat fijns voor de oren te kunnen afspelen. Je hebt wel een premium account nodig, maar zodra je muziek erop staat, kun je je telefoon thuislaten.

Qua accuduur is de Phoenix simpelweg indrukwekkend. De zonnepanelen in het scherm verlengen dit, al ben je uiteraard afhankelijk van die gloeiende bol aan de hemel. In de praktijk halen wij met gemak een dag of zes, waarbij we vrijwel alles tracken wat standaard uitgeschakeld staat. Dat is inclusief een tweetal gpslogsessies van een flinke mountainbike tocht. En je schakelt eenvoudig terug naar een batterijbesparende modus, waarin de batterij weken mee kan.

Met de Phoenix heb je een prachtig horloge in huis dat een flink aantal apparaten kan vervangen. De vraag is waar je naar op zoek bent. De Phoenix 6 Solar Pro is moeilijk in een categorie te plaatsen, maar als je een enorm veelzijdige smartwatch wil waarmee je écht kunt navigeren, dan is dit een geweldige keus.

Garmin.com

€ 849