Grip op je demping
Een paar jaar geleden introduceerde het Amerikaanse Fox zijn Grip demper als dé budgetdemper om in een lagere prijsklasse ook mee te dingen met degelijke dempingskarakteristiek. Kosten besparen zonder in te boeten aan kwaliteit, geen klein bier. De demper werd het kleine broertje van de FIT4 demper, op dat moment de beste in zijn rangen. We weten nog dat we dermate onder de indruk waren van de performance ervan, dat we direct benieuwd werden naar wat het merk er in de toekomst mee ging doen.

Ondertussen is die toekomst aangebroken. Fox presenteerde de Grip2 demper en gaat daarmee een andere richting op als bij de vorige. De ingenieurs kregen van het bedrijf groen licht om met de Grip technologie te experimenteren en zorgden ervoor dat er versies van in het wereldbeker downhill circuit aan de tand gevoeld werden. Mits finetunen hier en daar kwam de definitieve versie op de markt en ondertussen konden we ermee op pad. Een Fox Factory Float 29 160 Grip2 met high- en lowspeedcompressie (voortaan HSC en LSC) en high- en lowspeed rebound (voortaan HSR en LSR) aanpassingsmogelijkheden werd gemonteerd op onze Trek Slash 9.9 RSL testfiets.

Legio
Deze versie van de Grip2 demper, toegepast in onze testvork, beschikt over een grote airspring die je doormiddel van tokens kan verkleinen om zo meer progressiviteit toe te voegen. Op de vork plakt een sticker die een degelijke indicatie geeft van de luchtdruk die je moet gebruiken om die laatste op druk te zetten. Daarnaast voegen ze er nog het aanbevolen aantal kliks LSR en HSR toe om je in de juiste richting te doen starten. Laten we zeggen dat de combinatie van de verkleinbare luchtkamer, LSC en HSC, LSR en HSR, een gigantisch spectrum aan mogelijkheden biedt. Voor iedere ondergrond kan je op zoek gaan naar het optimum in configuratie naar eigen gevoel. En geloof ons, daar ben je wel even zoet mee! Grip2 dient niet meer als budgetdemper, maar wordt door Fox ingezet om de concurrentie te confronteren met het beste wat er voor hen op dit moment mogelijk is. Je zal je nodig moeten verdiepen in de manier waarop het volledige systeem werkt om er het fijne van te weten te komen, een technisch maar leerrijk proces.

Dat is ook de absolute conclusie uit het Grip2 verhaal. Rij je graag keer op keer die technische wortelsectie of rockgarden om nog wat extra kliks hier en wat minder kliks daar te geven, dan weet je uit dit artikel wat je nodig hebt. Is dat totaal niet je ding, dan is de, overigens lichtere, FIT4 demper met drie-positie compressie de ideale voorvorkdemper. Ook de originele Grip demper kan je dan dienen. Ben jij die rijder die op zoek gaat naar kleine aanpassingen om nog meer snelheid en controle te houden, tast dan maar diep in de buidel.Die vork met Grip2 demper zal je aardig wat kosten. Dat ze bij Fox weten waar ze mee bezig zijn is ons al even duidelijk, maar werd met de techniciteit van deze ‘at first’ kostenbesparende demper nogmaals bevestigd.

De door ons geteste Fox Factory 36 Float 29 160 Grip 2 HSC/LSC HSR/LSR met een offset van 44 millimeter heeft een adviesverkoopprijs van 1399 euro en weegt 2 kilogram rond.

www.ridefox.com