De beheerders van de officiële mountainbikeroute in het Buytenpark van Zoetermeer hebben grootse plannen. Eentje daarvan is de plaatsing van gereedschapspaal in het Buytenpark. De paal is bedoeld voor iedere recreatieve fietser, racefietser of mountainbiker die het Buytenpark aandoet en die een kleine reparatie moet uitvoeren aan de fiets wanneer het noodlot toeslaat. Je hangt je fiets aan de paal, even sleutelen of pompen en je kunt weer verder fietsen.

Bijna elke fietser kent het helaas wel: een lekke band, een derailleur die afgesteld moet worden of je zadel dat te hoog staat. Geen reparatiesetje bij je en geen fietswinkel in de buurt. Met deze reparatiepaal kom je verder, letterlijk en figuurlijk! De paal is namelijk voorzien van gereedschap zoals schroevendraaiers, steeksleutels, bandenlichters, inbussleutels, torxsleutels en een fietspomp. Met zoveel verschillende recreatieve fietsroutes door het Buytenpark, de Zoetermeerse toervereniging om de hoek en een mountainbikeroute in het park, is het terrein van Ayers Rock de aangewezen plek voor een gereedschapspaal. Hier staat hij onder toezicht en is overdag voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Uiteraard is het gebruik ervan voor iedereen gratis.

De volgende stap is de plaatsing van een paal om bidons te vullen met drinkwater. Die paal is ook voorzien van borstels en een waterslang om modderige mountainbikes schoon te maken.

Om de nodige centen hiervoor in te zamelen, hebben de beheerders van de route een crowdfunding-actie opgezet. Via www.buurtdromen.nl/buurtdromen/fietsreparatiepaal kun je jouw steentje bijdragen. De actie loopt eind juni af, dus enige spoed is aangewezen.

Gratis mountainbikeclinics

In samenwerking met Ayers Rock maken vier willekeurige deelnemers die 25 euro of meer overmaken kans op een gratis deelname aan een mountainbikeclinic van Ayers Rock. Ayers Rock organiseert mountainbikeclinics voor zowel beginners als gevorderden.